Uniunea Europeană (UE) cere ”să se evite o intervenţie militară” în Venezuela şi se află în contact cu toate părţile implicate în criza în curs, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să se evite o intervenţie militară”, a subliniat Maja Kocijancic într-o conferinţă de presă obişnuită a Comisei Europene (CE), în contextul în care opozantul venezuelean Juan Guaido discută, la Bogota, cu vicepreşedintele american Mike Pence şi cu aliaţii săi din cadrul Grupului de la Lima despre măsuri menite să-l oblige pe şeful statului venezuelean Nicoas Maduro să plece de la putere.

156 DE MILITARI ŞI POLIŢIŞTI VENEZUELENI DEZERTORI ÎN COLUMBIA

În total, 156 de membri ai forţelor de securitate venezuelene au dezertat şi au trecut în Columbia începând de sâmbătă, a anunţat serviciul columbian pentru migraţii, în contextul în care presiunea internaţională sporeşte asupra Guvernului Maduro.

”Au fugit de dictatura lui Maduro” 146 de membri ai forţelor armate, care au trecut în departamentul columbian Norte de Santander, a cărui capitală este Cucuta, iar zece în Arauca, situată mai la sud, a anunţat serviciul duminică într-un comunicat, fără să precizeze gradele militarilor şi poliţiştilor.

Opozantul Juan Guaido, recunoscut de aproximativ 50 de ţări ca preşedinte interimar, a promis o amnistie membrilor forţelor de securitate care părăsesc Guvernul Maduro, al cărui principal pilon este armata.

Primele dezertări au avut loc sâmbătă dimineaţa, înainte ca Guaido să anunţe plecarea, de la Cucuta, a unor camione încărcate cu alimente şi medicamente, trimise în principal de Statele Unite, menite să mai aline penuriile în fosta putere petrolieră, aflată în criză.

Juan Guaido, care se află în Columbia de vineri, în pofida unei interdicţii judiciare de a ieşi din Venezuela, a sosit duminică la Bogota, unde participă luni la o reuniune a Grupului de la Lima.

Convoaiele cu ajutoare au fost nevoite să se întoarcă din drum, sâmbătă, din cauza blocadei impuse la frontieră de regimul chavist, care a degenerat în violenţe.

Trei persoane au fost ucise, iar câteva sute rănite în ciocniri la frontierele cu Columbia şi Brazilia, unde este depozitată altă parte a ajutoarelor.

Guaido a condamnat blocarea ajutoarelor şi a denunţat faptul că Venezuela s-a trezit ”din nou într-o criză care ar fi putut să fie redusă” sâmbătă.

Directorul serviciului columbian de migraţie Christian Krüger a precizat că permise temporare le-au fost eliberate dezertorilor, în timp ce cazurile le sunt examinate pentru a se stabili cine sunt şi ”motivul pentru care cere refugiu fiecare”.

În pofida faptului că este acuzat de către adversarii săi că a fost reales fraudulos, Maduro este susţinut în continuare de Statul Major militar. El refuză intrarea în ţară a ajutoarelor, pe care le prezintă drept o pregătire a unei intervenţii armate a Statelor Unite menite să-l îndepărteze de la putere.

”MĂSURI CONCRETE”

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence urmează să anunţe ”măsuri concerete” şi ”acte clare” în vederea soluţionării crizei în Venezuela, în cadrul unei reuniuni a Grupului de Lima, luni, la Bogota, capitala columbiană, a anunţat duminică un reprezentant de rang înalt al administraţiei lui Donald Ttrump.

Pence se întâlneşte cu liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, recunoscut de Statele Unite şi numeroase ţări occidentale drept preşedinte legitim al Venezuelei.

Această întâlnire are loc într-un context tensionat între Venezuela şi vecinii săi, după ce Maduro a întrerupt relaţiile diploamtice între Caracas şi Bogota, iar Washingtonul ameninţă să impună noi sancţiuni în cazul în care ajutoarele nu sunt livrate.

Guaido a îndemnat în weekend comunitatea internaţională să nu îndepărteze nicio opţiune în vederea eliberătii ţării sale.

Reprezentantul administraţiei americane nu a vrut să precizeze ce măsuri va anunţa Pence.

”Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă nu ne va descuraja să introducem ajutoarele umanitare în Venezuela”, a subliniat el, sub protecţia anonimatului, în faţa unui mic grup de jurnalişti.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat la CNN că Washingtonul urmează să impună noi sancţiuni Venezuelei.

Donald Trump a repetat în mai multe rânduri, în ulrimele zile că sunt avute în vedere toate opţiunile şi nu a exclus oo intervenţie militară a Statelor Unite.

Un parlamentar din opoziţia venezueleană a evocat 15 morţi la frontiera cu Brazilia, potrivit Reuters, care scrie că nu a putut să verifice această informaţie.

”Evenimentele (de sâmbătă) mă obligă să iau o decizie, să cer oficial comunităţii internaţionale ca toate opţiunile să fie deschise, pentru garantarea libertăţii ţării noastre, care se bate şi va continua să se bată”, a scris Guaido pe Twitter.

Preşedintele columbian Ivan Duque a denunţat, tot pe Twitter, ”barbaria violenţei” Guvernului Maduro şi a promis că reuniunea de luni de la Bogota va analiza mijloace de ”consolidare a asediului diplomatic al dictaturii din Venezuela”.

Aceste ameninţări au fost primite cu dezinvoltură de către ministrul venezuelean al Informaţiei, Jorge Rodriguez, care a respins capacitatea opoziţiei de a introduce ajutoare umanitare în ţară şi care a apreciat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guaido este ”o marionetă şi un prezervativ folosit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.