Uniunea Europeană (UE) a cerut marţi Chinei să o elibereze imediat şi să-i acorde îngrijiri jurnalistei chineze Zhang Zhan, încarcerată după ce a filmat plasarea în carantină a oraşului Wuhan, primul oraş din lume afectat de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Jurnalista cetăţeană” Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, a intrat în greva foamei după ce a fost condamnată, la sfârşitul lui 2020, la patru ani de închisoare cu privire la ”provocare de tulburări ale ordinii publice”, un motiv frecventat în Chna împotriva opozanţilor politici.

Ea a slăbit grav şi ”riscă să nu mai trăiască mult timp”, avertiza la începutul lunii fratele său, Zhang Ju.

”Starea sănătăţii lui Zhang Zhan se deteriorează rapid în timpul detenţiei. Zhang Zhan suferă, între altele, de o malnutriţie gravă”, a deplâns marţi Nabila Massrali, o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

”UE cere Chinei să ia de îndată toate măsurile necesare pentru ca Zhang Zhan să primească de urgenţă un tratament medical adecvat şi să aibă acces la membri ai familiei sale şi la avocaţi pe care-i alege”, a subliniat ea pe Twitter.

”UE cere Chinei să-şi respecte obligaţiile internţaionale în domeniul drepturilor omului şi să o elibereze imediat şi fără condiţii pe Zhang Zhan”, a insistat ea.

Această fostă avocată din Shanghai a fost plasată în detenţie la 15 mai 2020 şi a fost condamnată la 28 decembrie 2020 la patru ani de închisoare cu privire la un reportaj despre pandemia covid-19 la Wuhan, în centrul Chinei, aminteşte Nabila Massrali.

În februarie 2020, ea s-a dus la Wuhan pentru a prezenta situaţia de la faţa locului, la câteva zile după plasarea în carantină a acestui oraş cu 11 milioane de locuitori.

Imaginile pe care le-a filmat, cu bolnavi pe un culoar de spital supraaglomerat, au oferit o imagine rară a condiţiilor sanitare din oraşul cuprins de covid-19.

Apelul lansat marţi de UE ”are loc în urma unor cereri repetate - dar în continuare fără răspuns - adresate autorităilor chineze cu privire la situaţia lui Zhang Zhan”, subliniază Nabila Massrali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.