Guvernele Celor 27 au aprobat marţi deblocarea unor fonduri europene de urgenţă - în valoare de 5,4 miliarde de euro -, în vederea ajutării celor mai afectate state membre UE de consecinţele economice ale Brexitului, în frunte cu Irlanda şi Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Irlanda - singurul stat membru UE care are o frontieră terestră comună cu Regatul Unit - urmează să primească 1,1 miliarde de euro în vederea compensării pierderilor antrenate de aplicarea, începând de la 1 ianuarie, a Acordului comercial post-Brexit încheiat de Bruxelles cu Londra.

Franţa urmează să primească 735 de milioane de euro - dintre care o mare parte a sumei este destinată pescuitului, în urma reducerii puternice a accesului perscarilor francezi în apele britanice.

Acordul încheiat la 24 decembrie între Regatuk Unit şi Uniunea Europeană (UE) garantează o circulaţie - fără plata unor taxe vamale - a majorităţii bunurilor, însă noi reglementări vamale - proceduri de înregistrare şi controale la frontieră - antrenează costuri semnificative ale întreprinderilor, atât de o parte, cât şi de cealaltă.

Londra a introdus propriile programe de susţinere a firmelor britanice, afectate de şocul economic al Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.