Cel de-al optulea pachet de sancţiuni decis de UE împotriva Rusiei introduce noi interdicţii ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde de euro, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum şi restricţionări ale exporturilor, ceea ce va priva şi mai mult complexul militar şi industrial al Kremlinului de componente şi tehnologii esenţiale, iar economia Rusiei de servicii şi expertiză europeană. De asemenea, sancţiunile privează armata rusă şi furnizorii săi de o serie de alte bunuri şi echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabileşte, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării preţului petrolului prevăzută de G7. De asemenea, pe lista sancţiunilor au fost incluse persoane şi entităţi având legătură cu referendumurile de anexare organizate de Rusia în Ucraina, precum şi persoane responsabile de subminarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancţiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei. Acest pachet – care a fost elaborat în strânsă coordonare cu partenerii noştri internaţionali – răspunde escaladării continue şi războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, incluzând anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene pe baza unor „pseudo-referendumuri”, mobilizarea de trupe suplimentare şi proferarea de ameninţări nucleare deschise”, transmite Comisia Europeană.

Pachetul de astăzi conţine următoarele elemente:

Noi includeri pe listă

Noi persoane fizice şi entităţi au fost adăugate pe lista sancţiunilor. Aceasta vizează persoanele implicate în ocuparea de către Rusia, în anexarea ilegală şi în organizarea unor „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ocupate din oblastele/regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijia. Sunt incluse şi persoane şi entităţi care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apărării, cum ar fi înalţi funcţionari militari, precum şi societăţi care sprijină forţele armate ruse. De asemenea, UE continuă să îi vizeze pe actorii care răspândesc dezinformare cu privire la război. 

Măsurile restrictive ale UE îi vizează pe principalii factori de decizie, oligarhi, înalţi funcţionari militari şi propagandişti, care sunt responsabili de subminarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Extinderea restricţiilor la regiunile Herson şi Zaporijia

Zona geografică acoperită de măsurile restrictive adoptate ca răspuns la recunoaşterea zonelor necontrolate de guvern din oblastele Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei şi la decizia de a trimite trupe ruse în aceste regiuni a fost extinsă pentru a include toate zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din oblastele Doneţk, Lugansk, Zaporijia şi Herson.

Noi restricţii la export

Au fost introduse restricţii suplimentare la export care vizează reducerea accesului Rusiei la produse militare, industriale şi tehnologice, precum şi reducerea capacităţii acestei ţări de a-şi dezvolta sectorul de apărare şi securitate.

Printre restricţiile introduse se numără interzicerea exportului de huilă de cocs (care este utilizat în instalaţiile industriale din Rusia), de componente electronice specifice (folosite pentru construcţia armelor ruseşti), de produse tehnice utilizate în sectorul aviaţiei, precum şi de anumite produse chimice.

A fost adăugată, în temeiul Regulamentului împotriva torturii, interdicţia de a exporta arme de calibru mic şi alte bunuri.

Noi restricţii la import

Au fost convenite restricţii suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde EUR.

Printre aceste restricţii se numără, de exemplu, o interdicţie privind importul din Rusia de produse finite şi semifinite din oţel (în cazul unora dintre produsele semifinite va exista o perioadă de tranziţie), de maşini şi aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălţăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice şi bijuterii care nu sunt din aur.

Implementarea plafonării preţului petrolului prevăzute de G7

Pachetul de astăzi marchează începutul punerii în aplicare în UE a acordului G7 privind exporturile de petrol din Rusia. Deşi interdicţia UE de a importa ţiţei rusesc transportat pe mare rămâne pe deplin în vigoare, plafonul preţului, odată implementat, le-ar permite operatorilor europeni să efectueze şi să sprijine transportul petrolului rusesc către ţări terţe, cu condiţia ca preţul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit. Acest lucru va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menţinând, în acelaşi timp, stabilitatea pieţelor mondiale ale energiei prin continuarea aprovizionării. Astfel, se va contribui, de asemenea, la combaterea inflaţiei şi la menţinerea stabilităţii costurilor la energie într-un moment în care costurile ridicate – în special preţurile mari ale combustibililor – reprezintă o preocupare majoră pentru toţi europenii.

Această măsură este adoptată în strânsă coordonare cu partenerii din cadrul G7 şi ar urma să intre în vigoare de la 5 decembrie 2022 pentru ţiţei şi de la 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, în urma unei noi decizii a Consiliului.

Restricţii privind întreprinderile de stat

Pachetul de astăzi le interzice resortisanţilor UE să deţină posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi de stat.

De asemenea, prin acest pachet, sunt interzise toate tranzacţiile cu Registrul naval rus, care a fost adăugat pe lista întreprinderilor de stat ce fac obiectul unei interziceri a tranzacţiilor.  

Sunt incluse şi serviciile de consultanţă financiară, informatică şi alte servicii pentru întreprinderi.

Interdicţiile existente privind criptoactivele au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie pentru criptoactive, indiferent de valoarea portofelului (anterior, era permis un cuantum de până la 10 000 EUR).

Pachetul extinde domeniul de aplicare al serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea cuprind în prezent serviciile de consultanţă în domeniul informatic, de consultanţă juridică, de arhitectură şi de inginerie. Serviciile menţionate sunt semnificative, deoarece ar putea slăbi capacitatea industrială a Rusiei, care depinde în mare măsură de importul serviciilor menţionate.

Descurajarea eludării sancţiunilor

UE a introdus un nou criteriu de includere pe listă, care îi va permite să sancţioneze persoanele care facilitează încălcarea interdicţiei împotriva eludării sancţiunilor.

Sancţiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc a fi eficace. Acestea afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme şi de a le repara pe cele existente, împiedicând transportul său de materiale. Implicaţiile geopolitice, economice şi financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, în condiţiile în care războiul a perturbat pieţele de mărfuri la nivel mondial, în special pentru produsele agroalimentare şi energie. UE continuă să se asigure că sancţiunile sale nu afectează exporturile de energie şi de produse agroalimentare din Rusia către ţări terţe. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană monitorizează asigurarea respectării sancţiunilor UE în întreaga Uniune. UE este unită în solidaritate faţă de Ucraina şi va continua, împreună cu partenerii săi internaţionali, să fie alături de Ucraina şi de poporul ucrainean, inclusiv prin acordarea de sprijin politic, financiar şi umanitar suplimentar”, se arată în comunicatul CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.