Uniunea Europeană a condamnat duminică Hamas pentru că foloseşte „spitale şi civili ca scuturi umane” în Gaza, dar a îndemnat totodată Israelul să dea dovadă de „reţinere maximă” pentru a proteja civilii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalele din nordul enclavei palestiniene sunt blocate de forţele israeliene şi reuşesc cu greu să aibă grijă de cei din interior, potrivit personalului medical. Cel mai mare şi al doilea spital ca mărime din Gaza, Al Shifa şi respectiv Al-Quds, au declarat că îşi suspendă operaţiunile din cauza lipsurilor şi condiţiilor cu care se confruntă.

Israelul spune că Hamas şi-a plasat centrele de comandă sub şi lângă spitale şi că trebuie să ajungă la ele pentru a-i elibera pe cei aproximativ 200 de ostatici pe care militanţii i-au capturat în Israel în atacul din 7 octombrie.

„UE condamnă folosirea spitalelor şi a civililor ca scuturi umane de către Hamas”, a declarat şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, într-o declaraţie emisă în numele blocului celor 27 de naţiuni. „Civililor trebuie să li se permită să părăsească zona de luptă”, a subliniat el.

În acelaşi timp, Borrell a cerut Israelului să dea dovadă de reţinere maximă, subliniind obligaţia conform dreptului internaţional umanitar de a proteja spitalele, materialele medicale şi civilii din interiorul spitalelor. „Aceste ostilităţi afectează grav spitalele şi afectează îngrozitor civilii şi personalul medical”, a avertizat Borrell.

„Spitalele trebuie să fie aprovizionate imediat cu cele mai urgente materiale medicale, iar pacienţii care necesită îngrijiri medicale urgente trebuie evacuaţi în siguranţă”, a adăugat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă. „În acest context, îndemnăm Israelul să exercite o reţinere maximă pentru a asigura protecţia civililor”, a transmis Borrell..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.