Uniunea Europeană a cerut ”propuneri concrete” şi ”creative” Londrei, pentru a ”ieşi din impasul” negocierii Brexitului, înaintea summitului între liderii europeni şi cu mai puţin de şase luni înainte de divorţ, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Premierul (britanic Theresa May) este nerăbdător să aibă o discuţie faţă în faţă cu (Donald Tusk) la Bruxelles”, a declarat un purtător de cuvânt marţi seara, răspunzând declaraţiilor liderului european polonez.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk consideră că situaţia nu îndeamnă la optimism, în pofida ”hotărârii” observate în ambele tabere.

”Pentru ca să aibă loc un progres, pe lângă bună voinţă este nevoie de fapte noi. Mâine (miercuri), îl voi întreba pe premierul Theresa May dacă are propuneri concrete pentru a putea ieşi din impas”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Theresa May va trebui să se arate ”creativă”, şi-a exprimat dorinţa Tusk. Ea este aşteptată înaintea cinei Celor 27, miercuri seara, să aibă o scurtă intervenţie, după care colegii ei se întâlnesc fără ea.

”Avem nevoie de ceva proaspăt”, ”un nou fel de a gândi”, a spus Tusk. O soluţie care să protejeze ”valorile” UE şi pieţei unice, pe de o parte, şi ”Regatul Unit şi suveranitatea sa” pe de altă parte.

May va avea oportunitatea să afirme, în faţa Celor 27, angajamentul britanic de a ajunge la un acord, ”cât mai rapid posibil”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

În pofida unei vizite-surpriză a ministrului Brexitului Dominic Raab la Bruxelles, duminică, discuţiile s-au lovit de un zid. Principalul obstacol este problema unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, pe care cele două tabere vor să o evite, pentru a salva Acordurile de Pace din 1998.

La Londra, o reuniune, marţi, a Consiliului britanic de Miniştri, anunţată ca explozivă de presă, care prezicea demisii, s-a încheiat fără vreo dramă. În faţa disensiunilor pe tema Brexitului, premierul Theresa May şi-a îndemnat din nou echipa să fie unită, a declarat purtătorul său de cuvânt.

”Sunt convinsă că, în calitate de Guvern, dacă suntem solidari şi fermi, putem să reuşim”, a declarat ea, potrivit aceleiaşi surse.

La Bruxelles, speranţa unui deznodământ în cursul summitului, prezentat iniţial ca ”un moment al adevărului” cu mai puţin de şase luni înaintea ieşirii Regatului Unit din UE, prevăzută pe 29 martoe 2019, s-a disipat.

”PAUZĂ”

În invitaţia pe care le-a trimis-o şefilor de stat şi de guverne la summit, publicată marţi seara, Tusk cataloghează scenariul lipsei unui acord ”mai probabilă ca niciodată”. El îndeamnă la accelerarea pregătirilor pentru a se face faţă acestei eventualităţi şi ca părţile să nu se lase distrase în eforturile de ajungere la un acord.

”Este necesar mai mult timp în vederea ajungerii la un acord global (...). Ne vom acorda acest timp în calm, seriozitate, pentru a ajunge la acest acord global în săptămânile următoare”, a anunţat negociatorul-şef european Michel Barnier.

În vederea soluţionării problemei irlandeze, Regatul Unit propune să rămână aliniat reglementărilor vamale ale Uniunii până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg, pentru a evita controlul mărfurilor la frontiere.

Însă Partidul Conservator al Theresei May cere ca acest aranjament să fie limitat în timp, ceea ce UE nu poate accepta dacă acest lucru nu este însoţit de o soluţie permanentă.

Organizarea unui summit extraordinar în noiembrie, evocată în mai multe rânduri, nu a fost confirmată în acest stadiu, potrivit unui oficial european de rang înalt.

”Nu vom avea un summit de dragul lui. Dacă avem un summit în noiembrie, îl vom avea pentru a încheia un acord de retragere, care include o plasă de siguranţă cu privire la Irlanda”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar.

Un diplomat european a declarat sub protecţia anonimatului că începutul săptămânii a marcat mai mult ”o pauză” în negocieri decât o adevărată ruptură. Franţa a cerut de urgenţă reluarea negocierilor între Londra şi UE ”a doua zi după summit”.

Preşedintele Băncii centrale americane Jerome Powell şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea faţă de un ”Brexit dezordonat”, care ar putea avea un impact negativ asupra economiei americane, marţi, într-o reuniune a Consiliului de Stabilitate Financiară (FSOC), la Washington.

În această reuniune a FSOC - o instanţă înfiinţată după criza din 2008, din care fac parte toate autroităţile de reglementare financiară americane, subsecretarul Trezoreriei însărcinat cu Relaţii Internaţionale David Malpass s-a declarat, la rândul său, îngrijorat de un impact negativ al Brexitului asupra pieţelor financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.