Ministerul ucrainean al Culturii a anunţat în weekend, pe Facebook, că au început lucrări de demontare la Statuia Patriei, o lucrare impozantă de oţel, de peste 100 de metri înălţime, ridicată în epoca sovietică în centrul Kievului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziarul online de limba engleză Kyiv Independent scrie că obiectivul acestor lucrări este înlăturarea secerii şi ciocanului şi înlocuirea lor cu un trident, care a devenit stema oficială a Ucrainei în 1996.

Lucrările urmează să se încheie la 24 august, de Ziua Naţională a Ucrainei.

Soarta acestei statui - inaugurată de către Leonid Brejnev în 1981, ridicată în memoria militarilor sovietici căzuţi în al Doilea Război Mondial - se află în centrul tuturor dezbaterilor din Ucraina.

În 2015, Rada de Stat (Parlamentul ucrainean) a interzis simbolurile sovietice şi comuniste în Ucraina, însă a cruţat temporar monumente ridicate după conflictul mondial.

Invazia rusă, la 24 februarie 2022, a schimbat situaţia

Potrivit Kyiv Independent, 85% dintre ucraineni sunt în favoarea înlocuirii stemei socvietice cu tridentul, iar Parlamentul ucrainean a decis la 3 mai 2023 să aprobe în mod oficvial această schimbare.

Discuţii sunt în curs în vederea schimbării numelui statuii în ”Monumentul Mamei Ucraina”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.