Autorităţile ucrainene vor includerea Cernobîlului în patrimoniul mondial Unesco, propunerea fiind făcută de ministrul Culturii, Oleksandr Tkatcenko, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Zona Cernobîl este deja o atracţie celebră în întreaga lume. Din păcate, nu are un statut oficial”, a afirmat Maksim Polivko, ghid în vârstă de 38 de ani, care speră ca un astfel de statut să fie “un impuls pentru dezvoltarea unor infrastructuri turistice”.

Oleksandr Tkatcenko, ministrul ucrainean al Culturii de şase luni, a afirmat că zona Cernobîl este “unul dintre teritoriile cele mai emblematice ale Ucrainei” şi trebuie să fie menţinută pentru omenire.

În cazul în care demersul ucrainenilor va avea succes, Cernobîl va face parte din patrimoniul mondial Unesco alături de locuri ca Taj Mahal (India), Stonehenge (Anglia) sau Delta Dunării.

Zona de excludere Cernobîl cuprinde, pe o rază de 30 de kilometri, centrala nucleară şi teritoriile puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986. În aprilie 1986, un reactor de la centrala nucleară din Cernobîl a explodat, devenind cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Această explozie a trimis un val radioactiv de-a lungul Europei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.