Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat vineri "unele elemente" ale propunerii chineze de încetare a focului în războiul dintre Rusia şi Ucraina şi şi-ar dori o întâlnire cu preşedintele Xi Jinping, dar a declarat că doar ţara în care se poartă un război ar trebui să fie iniţiatoarea unui plan de pace, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un semnal important că se pregătesc să ia parte la această temă", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, referindu-se la oferta Chinei de a negocia pacea. "Până acum, văd acest lucru ca pe un semnal - nu ştiu ce se va întâmpla mai târziu", a adăugat el.

Zelenski a declarat că, în opinia sa, China nu a oferit un plan concret de pace, ci doar câteva "gânduri".

CITEȘTE ȘI UN AN DE RĂZBOI - China a publicat un document de 12 pagini în care îşi expune viziunea despre conflict, dar pretinsa neutralitate a Beijingului este pusă la îndoială

El a avertizat însă Beijingul în privinţa furnizării de arme Moscovei. "Îmi doresc foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, iar pentru mine acest lucru este foarte important", a spus el. "Acesta este punctul numărul unu", a adăugat Zelenski.



Liderul ucrainean a mai spus că orice plan care nu ar include o retragere totală a trupelor ruseşti ar fi inacceptabil pentru Kiev.

Zelenski a spus că intenţionează să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar nu a precizat când ar putea avea loc o astfel de întâlnire.

"Am de gând să mă întâlnesc cu Xi Jinping şi cred că acest lucru va fi benefic pentru ţările noastre şi pentru securitatea în lume", a declarat Zelenski. 

Întrebat cum intenţionează să aducă de partea sa şi ţările care sunt îndepărtate din punct de vedere geopolitic de Ucraina, Zelenski a spus că intenţionează să se întâlnească cu Xi.

"Nu este doar o chestiune de război. Suntem ţări care sunt interesate să menţină o relaţie economică", a continuat Zelenski. "Din câte ştiu, China respectă integritatea teritorială, istoric, a respectat-o şi, prin urmare, trebuie să facă tot ce poate pentru ca Federaţia Rusă să părăsească teritoriul nostru, deoarece acest lucru ar însemna respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale", a subliniat liderul ucrainean.

China nu a dat însă niciun indiciu că o întâlnire între Xi şi Zelenski este posibilă.

Occidentul a reacţionat cu scepticism la propunerea Chinei de vineri pentru o încetare a focului, NATO afirmând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator.

Anterior, Zelenski a reiterase că nu va purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin.

CITEȘTE ȘI Zelenski respinge ideea de a negocia cu Putin: "Acum nu se mai poate"

Preşedintele ucrainean a mai spus că este necesar să se respecte dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite, iar dacă China este de acord cu acest lucru, atunci înseamnă că susţine "formula de pace" prezentată de Ucraina, care cere Rusiei să părăsească tot ceea ce este recunoscut la nivel internaţional ca fiind teritoriul ucrainean.

Într-un nou document care abordează războiul din Ucraina, Ministerul de Externe al Chinei a cerut vineri reluarea discuţiilor de pace, încetarea sancţiunilor unilaterale şi a subliniat opoziţia sa faţă de utilizarea armelor nucleare - o poziţie pe care Xi a comunicat-o liderilor occidentali şi anul trecut.

Documentul în 12 puncte face parte din cele mai recente eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un mediator de pace neutru. Pretenţia de neutralitate a Beijingului a fost grav subminată de refuzul său de a recunoaşte natura conflictului - până acum a evitat să îl numească "invazie" - şi de sprijinul diplomatic şi economic acordat Moscovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care încearcă să consolideze eforturile diplomatice ale Kievului, a cerut vineri organizarea unui summit cu liderii din America Latină şi a declarat că Ucraina ar trebui să ia măsuri pentru a construi relaţii şi cu ţările africane. Sunt două continente în care Rusia este influentă şi care au evitat până acum să se exprime în favoarea Ucrainei.

Zelenski a declarat că ar dori ca ţări din America Latină şi Africa, precum şi China şi India, să se alăture formulei de pace propuse de Kiev pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

"Ştiţi cât de dificil este pentru mine să părăsesc ţara, dar aş călători special pentru această întâlnire", a declarat el despre perspectiva unui summit cu ţările din America Latină. "Aş putea comunica cu ei, cu mass-media lor, cu societăţile lor", a explicat el

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.