Rusia a lăsat 90.000 de soldaţi în apropierea graniţei ucrainene, după exerciţii militare recente, a afirmat miercuri Ministerul Apărării de la Kiev, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele armate ruse au organizat recent o serie de exerciţii de amploare, inclusiv cu trupe aeropurtate, a anunţat ministerul marţi seara. După antrenament, unităţile Armatei 41 au rămas în urmă, la aproximativ 260 km (160 mile) de graniţa cu Ucraina, se arată într-un comunicat al instituţiei.

”De remarcat că Federaţia Rusă a recurs periodic la practica transferului şi acumulării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”, a precizat ministerul.

În această primăvară, Moscova a alarmat Kievul şi capitalele occidentale prin deplasare a peste 100.000 de soldaţi de-a lungul graniţei cu Ucraina, dar ulterior le-a ordonat să se întoarcă la bază.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat luni o informaţie din presă conform căreia Rusia îşi construieşte trupe la graniţă, declarând că nu a observat o creştere a forţelor sau a armamentului.

Site-ul Politico a relatat că fotografii luate luni prin satelit au confirmat informaţiile recente că Rusia masează din ou trupe şi armament în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Imaginile din satelit furnizate de compania spaţială americană Maxar Technologies au arătat aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropierea oraşului rusesc Ielnia, la aproximativ 250 km nord de graniţa cu Ucraina.

”Pe baza unei analize a imaginilor recente din satelit, echipamentele (care includ tancuri, transportoare blindate, artilerie autopropulsată şi echipamente de sprijin asociate) probabil au început să sosească în zonă la sfârşitul lunii septembrie”, a afirmat Maxar într-un comentariu trimis prin e-mail.

Kremlinul a respins informaţia şi miercuri a spus că Rusia menţine o prezenţă militară pe propriul teritoriu acolo unde consideră că este necesar.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au prăbuşit din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina şi a izbucnit un război între trupele ucrainene şi forţele separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei, despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.