Până la două milioane de persoane care trăiesc în apropierea liniei de front, în estul Ucrainei, riscă să fie deplasate, în cazul unei reluări a confruntărilor armate, trage un semnal de alarmă, joi, organizaţia nonguvernamentală (ONG) Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Viaţa şi securitatea a milioane de oameni, în estul Ucrainei, se află în suspans, în timp ce noi aşteptăm un progres politic pentru a ieşi din acest impas”, avertizează într-un comunicat secretarul general al acestui ONG, Jan Egeland.

”Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană pe care o va antrena reaprinderea unui conflict. Aceasta va creşte numărul victimelor civile, va provoca deplasări masive şi va cauza o creştere a nevoilor umanitare”, relevă el.

Occidentul acuză de la sfârşitul lui 2021 Rusia de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, în vederea unei operaţiuni militare contra Kievului, acuzaţii pe care Moscova le dezminte.

Estul Ucrainei este devastat din 2014 de un război între Kiev şi separatişt proruşi, care a izbucnit după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Acest război, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a scăzut puternic în intensitate în urma acordurilor de pace de la Minsk, în 2015, însă o soluţionare politică a acestu conflict s-a împotmolit încă de atunci.

De-a lungul liniei de front, tiruri continuă să facă victime cu regularitate.

Potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, peste 850.000 de persoane au fost deplasate în Ucraina din cauza confruntărilor armate.

O reizbucnire a conflictului ar putea, potrivit ONG-ului, să reducă la neant ”progrese semnificative” înregistrate în ultimii ani în situaţia populaţiei din estul Ucrainei.

Numărul persoanelor care depinde de un ajutor umanitar a scăzut de la cinci milioane în 2015 la trei milioane în prezent, potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.