Ucraina restabileşte treptat controlul de reglementare la centrala nucleară Cernobîl, a transmis, sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Situaţia radiaţiilor este "în limitele" pentru acest sit, dar nu este încă posibilă restabilirea funcţionării senzorilor de radiaţii şi a altor senzori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ucraina a informat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că restabileşte treptat controlul de reglementare a securităţii nucleare şi a radiaţiilor la centrala nucleară de la Cernobîl, dar că în continuare lipseşte personal pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii care au fost întrerupte când Rusia a preluat controlul asupra centralei la sfârşitul lunii februarie”, a declarat, sâmbătă, directorul general Rafael Mariano Grossi citat într-un comunicat de presă al Agenţiei.  

Furnizând o actualizare a situaţiei de la centrala nucleară de la Cernobîl după ce forţele ruseşti s-au retras de pe amplasament săptămâna trecută, Ucraina a declarat că, în ciuda "creşterii nivelului de contaminare radioactivă din cauza neconformităţii cu cerinţele de securitate radiologică şi a procedurilor stricte de acces", situaţia radiaţiilor este "în limitele" pentru amplasament. 

 Gărzile naţionale ucrainene asigură protecţia fizică la locul accidentului din 1986, unde se află diverse instalaţii de gestionare a deşeurilor radioactive, a precizat aceasta. 

 ”Cu toate acestea, nu a fost încă posibilă restabilirea funcţionării senzorilor de radiaţii şi a altor senzori din cauza absenţei personalului de întreţinere necesar şi a altor categorii de personal specializat, a precizat Ucraina. Aceasta a adăugat că această situaţie poate duce, de asemenea, "la defectarea altor sisteme şi componente importante pentru securitate" şi că inoperabilitatea echipamentelor face mai complicată monitorizarea cuprinzătoare a parametrilor cheie de securitate la sit. Conducerea centralei nucleare urmăreşte să asigure rotaţia personalului şi să trimită personal suplimentar acolo pentru reparaţii”, mai arată Agenţia în comunicat.  

Directorul general Grossi a declarat că actualizarea din partea Ucrainei a subliniat şi mai mult necesitatea ca experţii AIEA în materie de siguranţă nucleară, securitate şi garanţii nucleare să se deplaseze la centrala nucleară de la Cernobîl cât mai curând posibil.  

”În strânsă coordonare şi consultare cu Ucraina, AIEA elaborează pachete de asistenţă şi finalizează pregătirile logistice pentru trimiterea mai multor astfel de misiuni la Cernobîl şi la alte situri nucleare din ţară în următoarele săptămâni”, a mai anunţat AIEA 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.