Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate de tip Bradley în ultimele zile, potrivit unei analize în domeniul informaţiilor clasificate din sursă deschisă, însă armata ucraineană a anunţat că a cucerit trei sate ocupate de ruşi în regiunea ucraineană Doneţk, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 16 vehicule de infanterie de tip Brdaley - distruse sau avariate şi abandonate în ultimele zile - reprezintă aproape 15% dintre cele 109 vehicule pe care Statele Unite le-au livrat Ucrainei, potrivit lui Jakub Janovsky de la site-ul de informaţii clasificate din surse deschise Oryx, care culege probe vizuale ale pierderilor de echipament militar în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Un vehicul de luptă de tip Bradley - care se deplasează mai degrabă pe şenile decât pe roţi - poate transporta zece militari şi este folosit la transportul personalului militar pe câmplul de luptă şi asigură foc de sprijin.

Aceste vehicule sunt importante în contraofensiva Kievului, sublinia comandanta celui de-al 841-lea Batalion de Transport al Armatei americane, locotenent-colonelul Rebecca D’Angelo,la sfârşitul lui ianuarie, când Armata americană (US Army) a livrat Ucrainei ultima tranşă de peste 60 de vehicule de tip Bradley.

”Acestea le vor îmbunătăţi, să sperăm, capacitatea de a avansa pe câmpul de luptă şi de a recuceri terenul pierdut, prin echiparea cu echipament care să corespundă sau să-l depăşească pe cel al ruşilor”, sublinia într-un raport al US Army D’Angelo.

Însă vehiculele de tip Bardley au nevoie şi de alte capacităţi - inclusiv susţinere aeriană, artilerie cu rază lungă de acţiune şi informaţii clasificate ”incisive”, avertiza în ianuarie, după ce Washingtonul anunţa că livrează acest tip de armament Ucrainei, un analist militar CNN, un general în retragere, James “Spider” Marks.

”O singură piesă de echipament Bradley este minunată, dar are nevoie să fie Folosită împreună cu toţi ceilalţi factori de sprijin”, insista el atunci.

Armata ucraineană nu dispune de susţinere aeriană, însă urmează să primească avioane multirol de tip F-16 din Occident.

Aceste 16 vehicule de tip Bradley fac parte dintrev cele aproape 3.600 de echipamente militare pe care Ucraina le-a pierdut în război, potrivit Oryx.

Armata rusă a pierdut peste 10.600 de piese de echipament militar, potrivit site-ului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.