Ministrul ucrainean de Finanţe, Serghei Marchenko, şi comisarul european pentru buget şi finanţe, Johannes Khan, au discutat despre progresele înregistrate în punerea în aplicare a programului macrofinanciar de anvergură al UE pentru Ucraina pentru 2023, potrivit serviciului de presă al Ministerului de Finanţe, citat de Ukrinform. La 17 ianuarie, Ucraina a primit prima tranşă de 3 miliarde de euro în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară. La 21 martie, Ucraina a primit a doua tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sunt recunoscător Comisiei Europene pentru că a înţeles problemele Ucrainei şi a adoptat cu promptitudine soluţii constructive care ne permit să răspundem celor mai urgente nevoi ale Ucrainei în timpul războiului de amploare. Începând cu 24 februarie 2022, UE a oferit Ucrainei 11,7 miliarde de euro în cadrul asistenţei macrofinanciare, care a fost direcţionată pentru a menţine stabilitatea economică în ţară", a declarat Serhiy Marchenko.

Părţile au discutat despre implementarea Programului macrofinanciar la scară largă al UE pentru 2023 şi despre cooperarea cu Comisia Europeană şi OLAF în vederea îmbunătăţirii protecţiei fondurilor UE în Ucraina.

De asemenea, ministrul de finanţe a subliniat disponibilitatea părţii ucrainene de a aprofunda cooperarea cu UE în implementarea reformei anticorupţie şi de a asigura transparenţa şi responsabilitatea utilizării fondurilor bugetare. "Suntem deschişi la cooperarea cu partenerii noştri pentru a îmbunătăţi eficienţa utilizării atât a finanţării externe, cât şi a veniturilor interne. Transparenţa şi responsabilitatea sunt priorităţile Guvernului Ucrainei în construirea unor relaţii puternice cu aliaţii noştri", a declarat ministrul.

Consiliul Uniunii Europene a susţinut, la 10 decembrie, propunerea Comisiei Europene de a aloca Ucrainei un sprijin financiar suplimentar în 2023. Noul program de asistenţă macrofinanciară pentru Ucraina se va ridica la 18 miliarde de euro.

Se preconizează că fondurile pentru împrumuturi preferenţiale vor fi transferate la bugetul de stat pe parcursul anului 2023 în părţi egale, ţinând cont de îndeplinirea de către Ucraina a condiţiilor convenite de ambele părţi. Luni, Ucraina şi UE au semnat un memorandum de înţelegere privind acordarea de asistenţă macrofinanciară în valoare de 18 miliarde de euro.

La 17 ianuarie, Ucraina a primit prima tranşă de 3 miliarde de euro în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară. La 21 martie, Ucraina a primit a doua tranşă, în valoare de 1,5 miliarde EUR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.