Un raport al Uniunii Europene va spune în această săptămână că Ucraina a îndeplinit două din cele şapte condiţii pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse din UE, executivul european urmând să sublinieze progresele înregistrate în ciuda războiului declanşat de invazia Rusiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email


Într-o mişcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul oficial de stat candidat la aderare în urmă cu un an - la patru luni după ce Rusia a atacat fosta republică sovietică, pe fondul eforturilor sale de a urmări integrarea cu Occidentul.

Însă UE a stabilit şapte condiţii - inclusiv în ceea ce priveşte reforma judiciară şi reducerea corupţiei endemice - pentru a lansa negocierile de aderare.

Ucraina a cerut ca discuţiile să înceapă chiar în acest an. Raportul Comisiei Europene reprezintă o etapă importantă în acest proces, care, speră susţinătorii demersului Ucrainei pentru o aderare rapidă la UE, va culmina cu o decizie a celor 27 de ţări membre ale blocului, în decembrie, de a începe negocierile cu Kievul.

Doi oficiali UE cu rang înalt care au fost informaţi cu privire la raport au declarat că Ucraina a îndeplinit până acum două dintre criterii. Unul dintre oficiali a spus că acestea se referă la reforma judiciară şi la legea privind mass-media şi a adăugat că raportul se concentrează pe aspectele pozitive.

"Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv", a declarat persoana respectivă, care a vorbit sub rezerva anonimatului. "Nu este vorba de înfrumuseţarea realităţii, ci de recunoaşterea progreselor, au existat cazuri proeminente anticorupţie care trebuie menţionate, de exemplu", a punctat sursa.

În ultimele luni, Ucraina a urmărit mai multe cazuri de corupţie de profil înalt, inclusiv reţinerea şefului Curţii sale Supreme pentru o presupusă mită de 2,7 milioane de dolari.

Dincolo de eforturile mai puternice de combatere a corupţiei, alte criterii includ reforme ale Curţii Constituţionale a Ucrainei şi ale organelor de aplicare a legii, măsuri împotriva spălării banilor, precum şi legi pentru a ţine în frâu oligarhii şi pentru a proteja drepturile minorităţilor naţionale.

PAHARUL PE JUMĂTATE PLIN

"În ceea ce priveşte reformele, ar fi jumătatea plină a paharului, nu am adopta niciodată un ton negativ faţă de Ucraina în acest moment. Reformele sistemului judiciar au înregistrat unele progrese, deşi mai sunt încă unele esenţiale de realizat. Nu totul este satisfăcător", a declarat şi o a treia sursă, un oficial UE familiarizat cu recomandările blocului european pentru Ucraina.

Oficialul a subliniat că Ucraina a numit noi şefi ai Parchetului specializat anticorupţie şi ai Biroului naţional anticorupţie, aşa cum era necesar, deşi legea anti-oligarhie din 2022 a fost considerată insuficientă, printre altele.

Raportul - prezentat ca o actualizare intermediară înainte de o evaluare mai formală în octombrie - va fi prezentat miercuri celor 27 de ambasadori ai UE, iar apoi, joi, la Stockholm, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene.

Cele 27 de ţări membre au ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte deschiderea sau nu a negocierilor de aderare cu Kievul.

Pentru a se califica, Ucraina ar trebui să îşi armonizeze legislaţia la standarde europene în multiple domenii, de la climă la muncă.

În practică, drumul Ucrainei către aderare va dura ani de zile şi puţini sunt cei care cred că ţara poate adera în timp ce se află în război cu Rusia.

Vecinii Ucrainei de pe flancul estic al UE, Polonia şi statele baltice, susţin în general o cale rapidă de integrare pentru Kiev, în timp ce statele membre mai vechi din Vest, printre care Franţa, Germania şi Ţările de Jos, sunt mai reticente faţă de această idee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.