Autorităţile ucrainene îndeamnă Occidentul să dea dovadă de ”vigilenţă şi fermitate” în negocierile cu Rusia, pe care o acuză de comasarea a zeci de militari la frontiera acestei foste republici sovietice în vederea unei invazii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia dezminte orice plan în acest sens, însă cere garanţii privind securitatea rusă - inclusiv o respingere a aderării Ucraineila NATO -, o revendicare respinsă de către Statele Unite şi NATO în răspunsuri scrise adresate Moscovei, însă calea diplomatică rămâne deschisă pentru moment.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a ”sublinat importanţa de a fi vigilent şi ferm în contacte cu Rusia” într-o convorbire la telefon sâmbătă cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, anunţă într-un comunicat diplomaţia ucraineană.

Kuleba a îndemnat la ”promovarea unei soluţii poltice şi diplomatice” a crizei ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina, în contextul în care tensiunile au atins cel mai înalt nivel.

Potrivit Kievului, cei doi miniştri au subliniat importanţa ”abţinerii de la măsuri susceptibile să alimenteze anxietatea” în societatea ucraineană şi care ”să compromită stabilitatea financiară” a Ucrainei, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Dmitro Kuleba a notat că Franţa nu a evacuat familiile diplomaţilor prezenţi în Ucraina, spre deosebire de mai multe ţări, între care şi Statele Unite, o decizie criticată ca prematură de către Kiev.

Jean-Yves Le Drian urmează să efectueze o vizită în Ucraina, împreună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock în perioada 7-8 februarie.

Ei urmează să ducă pe linia frontului cu separatişti proruşi, în estul ţării, potrivit Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat vneri pe occidentali să nu semene ”panică” din cauza comasării trupelor ruse la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.