Soldaţi ucraineni au fost observaţi folosind rachete nord-coreene, despre care au spus că au fost confiscate de o ţară "prietenă" înainte de a fi livrate Ucrainei, a relatat sâmbătă Financial Times (FT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armele nord-coreene au fost arătate corespondentului Financial Times de trupele ucrainene care operează sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, din epoca sovietică, în apropierea oraşului Bahmut distrus, din estul ţării, care luni de zile a fost locul unor lupte brutale.

Ruslan, un comandant de artilerie ucrainean, a declarat că muniţiile nord-coreene nu sunt preferate de trupele sale, din cauza ratei relativ mari de eşec. Multe dintre ele îşi ratează ţinta sau chiar nu explodează. Majoritatea au fost fabricate în anii 1980 şi 1990, conform marcajelor lor. Un membru ucrainean al unităţii Grad a avertizat reporterul FT să nu se apropie prea mult de lansatorul de rachete atunci când echipajul a tras cu muniţiile nord-coreene, deoarece "sunt foarte nesigure şi fac uneori lucruri aberante".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În ciuda problemelor de fiabilitate, ucrainenii sunt fericiţi să le folosească. "Avem nevoie de toate rachetele pe care le putem obţine", a declarat Ruslan, comandant ucrainean de artilerie.

Jurnaliştii de la Getty Images şi Radio Free Europe/Radio Liberty au fotografiat, la rândul lor, forţele ucrainene în posesia unor muniţii nord-coreene în regiunea Zaporojie din sudul ţării, la sfârşitul lunii iunie şi în această lună, dar nu le-au identificat ca fiind din Coreea de Nord, notează FT.

Ministerul ucrainean al Apărării a sugerat că armele au fost capturate chiar de la ruşi, potrivit FT. "Le capturăm tancurile, le capturăm echipamentul şi este foarte posibil ca şi acesta să fie rezultatul unei operaţiuni militare desfăşurate cu succes de armata ucraineană", a declarat Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării. "Rusia a făcut cumpărături procurându-şi diferite tipuri de muniţii de la tot felul de tiranii, inclusiv din Coreea de Nord şi Iran", a adăugat el.

Soldaţii ucraineni au declarat însă că rachetele au fost "confiscate" de pe o navă de către o ţară "prietenă" înainte de a fi livrate Ucrainei. Ei au refuzat să ofere mai multe detalii.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, organizând transporturi pe mare, dar nu a oferit dovezi, iar armele nord-coreene nu au fost observate pe scară largă pe câmpul de luptă din Ucraina. Coreea de Nord şi Rusia neagă orice comerţ cu arme.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a afirmat, de asemenea, că Phenianul a vândut rachete grupului Wagner al lui Evgheni Prigojin, în plină desfăşurare a luptelor de la Bahmut, dar Prigojin a respins acuzaţia ca fiind "bârfe şi speculaţii", reaminteşte Financial Times.

Pe de altă parte, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a efectuat o vizită rară la Phenian în această săptămână pentru a marca a 70-a aniversare a sfârşitului Războiului din Coreea. Este prima vizită a principalului oficial din domeniul apărării de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. În timpul vizitei, Şoigu a fost fotografiat în timp ce privea la rachete balistice nord-coreene interzise împreună cu liderul Kim Jong Un la o expoziţie militară din Phenian, un indiciu al legăturilor strânse dintre cele două ţări, fiecare dintre ele confruntându-se cu Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.