Ucraina este ”mai aproape de NATO ca niciodată”, subliniază miercuri, în doua zi a summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aliaţii spun, într-adevăr, că Ucraina va deveni membră a Alianţei (Nord-Atlantice) şi au fost de acord să elimite exigenţa unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP)”, reiterează Stoltenberg.

Planul de Acţiune în vederea Aderării este un program care prevede reforme economice şi în domeniile apărării şi securităţii, pe care celelalte state care au devenit membre NATO au fost obligate să le îndeplinească înaiontea aderării.

Acest proces poate fi împovărător şi lung, iar eliminarea lui ar putea dinamiza în mod semnificativ aderarea Ucrainei la NATO, după ce Kievul este invitat să adere.

Stoltenberg şi-a reiterat declaraţii pe care le-a făcut marţi.

”Acest lucru va schimba aderarea Ucrainei dintr-un proces în două etape într-un proces cu o singură etapă, iar noi vom invita Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii sunt de acord că se întrunesc condiţiile”, a declarat secretarul general al NATO.

”Acesta este un mesaj puternic şi unit al aliaţilor pe calea dumneavoastră către aderarea la NATO”, a subliniat Stoltenberg.

El a declarat că abia aşteaptă să se reîntâlnească cu Zelenski ca ”aliat”.

”Azi (miercuri), ne întâlnim ca egali. Abia aştept ziua când ne vom întâlni ca aliaţi”, a declarat secretarul general al NATO.

NATO este necesar să se asigură ca, la sfârşitul Războiului rus în Ucraina, să existe ”aranjamente credibile implementate pentru ca securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete”, a declarat el.

”Salut, astfel, numeroşii aliaţi care se vor angaja astăzi să furnizeze Ucrainei o asistenţă pe termen lung în domeniul securităţii”, a declarat el.

În pofida acestor declaraţii călduroase, Ucraina nu a primit de la NATO, la acest summit de la Vilnius, un calendar al aderării sale la blocul militar occidental.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.