Ucraina a lovit miercuri un depozit feroviar şi a întrerupt alimentarea cu energie electrică în oraşul Melitopol, ocupat de ruşi şi situat în spatele liniei frontului, în contextul în care Kievul vorbeşte tot mai mult despre un contraatac împotriva forţelor ruseşti epuizate de o ofensivă eşuată în timpul iernii, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii din Melitopol au fost treziţi de "explozii puternice în nordul oraşului" la primele ore ale dimineţii de miercuri, a anunţat site-ul local ucrainean RIA Melitopol, citat de CNN. Potrivit aceleaişi surse, au fost în jur de 10 lovituri, iar oamenii au relatat că au văzut o "strălucire" în apropierea unui aerodrom local.

Reuters scrie că Imagini neverificate, care circulă pe internet, arată explozii ce luminează cerul nopţii, cu dungi de dâre de lumină, în Melitopol, oraş care este baza administraţiei de ocupaţie din regiunea Zaporojie, una dintre cele cinci provincii ucrainene pe care Rusia susţine că le-a anexat.

"Ocupanţii nu mai neagă faptul că acestea sunt lovituri ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi nu ale propriei lor apărări aeriene", menţionează RIA Melitopol.

De asemenea, primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, aflat în afara oraşului, a confirmat că au avut loc explozii şi a declarat că districtele de nord şi de vest ale oraşului au rămas fără electricitate.

Nu au fost raportate victime.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS, citând oficiali instalaţi de Moscova, a transmis că un depou de cale ferată a fost distrus şi că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a oraşului şi a satelor din apropiere.

Melitopol, cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război, este un centru logistic feroviar pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei şi face parte din puntea terestră ce leagă Rusia de peninsula ocupată Crimeea.

Nu au existat informaţii publice cu privire la armele pe care Ucraina le-ar fi putut folosi pentru acest atac. Oraşul se află la limita îndepărtată a razei de acţiune a rachetelor HIMARS ale Ucrainei, dar se află în raza de acţiune a unor arme mai noi ce urmau să fie desfăşurate, inclusiv bombe JDAM ce pot fi lansate din aer şi muniţii GLSDB lansate de la sol, muniţii promise de Statele Unite. Rusia a declarat că a doborât marţi un GLSDB, fiind pentru prima dată când a raportat că a făcut acest lucru.

Atacurile au loc în timp ce Kievul a sugerat că ar putea organiza în curând un contraatac împotriva forţelor ruseşti, care nu au reuşit să obţină victorii importante într-o ofensivă de luni de zile în timpul căreia au avut loc cele mai sângeroase lupte din acest război.

ŞEFUL AIEA, RAFAEL GROSSI, A VENIT LA CENTRALA DE LA ZAPOROJIE

Melitopol se află, de asemenea, la sud de centrala nucleară Zaporojie, situată pe malul sudic, controlat de Rusia, al unui rezervor uriaş de apă ce serveşte drept linie de front. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a cerut o zonă de siguranţă în jurul centralei, a ajuns miercuri la uzină după ce s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, pe malul controlat de ucraineni.

Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a ajuns miercuri la cea mai mare centrală nucleară din Europa ca parte a eforturilor de a evita riscul unui accident atomic.

În ultimul an, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au bombardat situl centralei. Grossi a făcut presiuni pentru un acord de siguranţă între Ucraina şi Rusia pentru a proteja instalaţia. Şeful AIEa a declarat pentru Reuters, într-un interviu acordat marţi în oraşul ucrainean Dnipro, că încearcă în continuare să intermedieze un acord de protejare a centralei nucleare şi ajustează propunerile pentru a obţine progrese.

Grossi, care s-a întâlnit luni cu preşedintele Volodimir Zelenski, a descris situaţia de la centrală ca fiind "foarte periculoasă" şi foarte instabilă.

AIEA are propriii monitori staţionaţi la centrala Zaporojie încă de anul trecut, când Grossi a vizitat instalaţia, iar temerile legate de posibilitatea producerii unui accident nuclear erau tot mai mari.

SITUAŢIA DE PE LINIA FRONTULUI

Forţele ucrainene au rămas în principal în defensivă de la ultimul lor mare avans teritorial, înregistrat în urmă cu aproape cinci luni. În acest timp, Moscova a lansat un uriaş asalt de iarnă folosind sute de mii de rezervişti şi zeci de mii de mercenari recrutaţi în principal din închisori.

Dar, pe măsură ce iarna se transformă în primăvară, întrebarea este cât de mult timp mai pot ruşii să îşi susţină ofensiva şi când vor riposta ucrainenii. Există semne clare că ofensiva rusă este în scădere. Numărul mediu de atacuri zilnice ruseşti pe linia frontului raportate de Statul Major ucrainean a scăzut timp de patru săptămâni consecutiv de la începutul lunii martie, la 69 în ultimele şapte zile faţă de 124 în săptămâna 1-7 martie, scrie Reuters.

Jurnaliştii agenţiei aflaţi în apropierea liniilor frontului, la vest şi nord de Bahmut, au raportat, de asemenea, o scădere notabilă a intensităţii atacurilor ruseşti săptămâna trecută.

Ruşii nu au obţinut câştiguri semnificative, în ciuda pierderilor uriaşe de ambele părţi, iar oficialii ucraineni şi occidentali cred că forţa de atac rusă va fi în curând epuizată.

Pe de altă parte, oficialii ruşi spun că forţele lor continuă să captureze teren în lupte ce au loc stradă cu stradă în interiorul oraşului Bahmut, principala lor ţintă de luni de zile. Dar nu au reuşit până acum să îl încercuiască şi să îi forţeze pe ucraineni să se retragă, aşa cum părea probabil cu câteva săptămâni în urmă.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat miercuri că ucrainenii au reuşit să-i împingă pe ruşi înapoi de la principala rută de aprovizionare.

Săptămâna trecută, Moscova a lansat o nouă direcţie de atac, asupra localităţii Avdiivka, un orăşel situat mai la sud, dar Marea Britanie estimează că nici de data aceasta ruşii nu au reuşit să obţină câştiguri teritoriale, suferind în schimb pierderi uriaşe de blindate, inclusiv tancuri.

Pe de altă parte, săptămâna trecută au sosit în Ucraina primele unităţi complete de tancuri de luptă occidentale, promise acum două luni pentru a servi ca vârf de lance al marii contraofensive ucrainene atunci când vremea caldă va usca faimosul noroi de după îngheţ.

Într-o reacţie aparentă la sosirea tancurilor occidentale, Moscova a trimis trupelor sale sute de tancuri proprii, noi şi recondiţionate.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat în ultima săptămână provinciile de pe linia frontului din întreaga ţară. Marţi, în nordul Ucrainei, el a vizitat fostele teritorii ocupate de Rusia şi tranşeele din apropierea graniţei ruseşti

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.