Ucraina a acuzat sâmbătă după-amiază serviciile secrete ruse de implicare în atacul cibernetic global de la începutul săptămânii, care a lovit puternic instituţiile guvernamentale, băncile, companiile şi aeroporturile ucrainene, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume, inclusiv în Rusia, România, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Spania, SUA şi chiar Australia, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Seviciului Securităţii de Stat (SBU) au susţinut că în spatele ultimului atac cibernetic s-au aflat aceiaşi hackeri, care în decembrie 2016 au vizat sistemul financiar, transporturile şi facilităţile energetice din Ucraina cu TeleBots şi BlackEnergy.

”Datele disponibile, inclusiv cele obţinute în cooperare cu acele companii internaţionale de securitate cibernetică, ne dau motive să credem că aceleaşi grupări de hackeri sunt implicate în ambele atacuri”, se arată într-un comunicat al SBU/

De asemenea, ucrainenii susţin că aceste date demonstrează implicarea serviciilor secrete din Federaţia Rusă.

Anterior, SBU a anunţat că a confiscat vineri mai multe echipamente ce aparţin unor agenţi ruşi şi au fost folosite pentru a lansa atacurile cibernetice din mai şi iunie, adică WannaCry şi GoldenEye.

”Principalul scop al acestui virus este de a distruge date importante, de a bloca munca instituţiilor publice şi private, precum şi de a produce panică printre oameni”, susţine SBU.

Ransomware-ul GoldenEye a blocat sistemele informatice a mii de firme din peste 60 de ţări, pornind din Rusia şi Ucraina, dar extinzându-se cu rapiditate în Europa Vestică, Statele Unite şi chiar Australia.

Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a răspândit extrem de rapid marţi după-amiază din Ucraina şi Rusia spre Europa Vestică, se numără şi multinaţionale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk şi Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse şi ucrainene au fost iniţial ţinta atacului cibernetic cu ransomware-ul GoldenEye.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat că agenţia ”răspunde urgent” în urma noului atac cibernetic şi colaborează ”cu statele membre şi cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura întreagă a acestui atac cibernetic”.

De asemenea, mai mulţi operatori de telecomunicaţii au fost afectaţi de virus, care se răspândeşte asemenea ransomware-ului WannaCry.

O companie rusă de securitate cibernetică susţine că utilizatorilor li s-au cerut 300 de dolari în criptovalută pentru a-şi debloca calculatoarele blocate de GoldenEye.

Gigantul Rosneft - cea mai mare companie petrolieră a Rusiei - a anunţat că a reuşit să evită consecinţe serioase în urma atacului cibernetic, după ce a trecut la ”un sistem de rezervă pentru gestionarea proceselor de producţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.