Ucraina a deschis luni o anchetă de terorism privind uciderea unui paramedic american din cadrul misiunii OSCE din estul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OSCE a înregistrat prima sa victimă în războiul din fosta republică sovietică, după ce un vehicul blindat a trecut duminică peste o mină, în regiunea separatist Lugansk.

Un paramedic american a fost ucis, iar alte două persoane, un german şi un ceh, au fost răniţi, în timp ce erau în misiune de patrulare, monitorizând conflictul soldat cu peste 10.000 de decese.

Filiala locală a serviciului de securitate ucrainean SBU din regiunea Lugansk a anunţat într-un comunicat că tratează explozia ca pe un „act de terorism care a dus la pierderi de vieţi omeneşti”.

Incidentul a avut loc într-o zonă controlată de insurgenţi a regiunii, iar separatiştii nu au anunţat deocamdată dacă intenţionează să ancheteze circumstanţele în care vehiculul OSCE a trecut peste mină.

Un purtător de cuvânt al poliţiei rebele din zonă a declarat doar că a fost vorba de o mină antitanc.

Incidentul a dus la declaraţii dure faţă de Moscova atât din partea Washingtonului, cât şi a Berlinului.

Purtătorul de cuvânt în exerciţiu al Departamentului de Stat, Mark Toner, a atras atenţia că „este clar că este nevoie ca toate părţile implicate – în special forţele separatiste conduse de ruşi – să îşi pună în aplicare angajamentele” asumate în baza acordului de pace semnat în februarie 2015.

“Statele Unite cer din nou Rusiei să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor pentru a face primul pas către pace”, a spus Toner.

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia într-un comunicat că „separatiştii susţinuţi de Rusia, care ocupă ilegal o parte a teritoriului ucrainean prin violenţă au o responsabilitate specială” să respecte acordul din 2015.

Echipa de 600 de membri neînarmaţi ai OSCE în estul Ucrainei reprezintă singura misiune independentă de monitorizare din zona industrială devastată de război. Organizaţia a dat asigurări că incidentul nu o va determina să îşi oprească operaţiunile în singura zonă de război din Europa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.