Uciderea prin înjunghiere a unei psihatre, Ing-Marie Wieselgren, la un eveniment politic, săptămâna trecută, în Suedia, este anchetată drept ”teroristă”, anunţă justiţia şi serviciile suedeze de informaţii interne (Säpo), fără să precizeze motivul acestei reîncadrări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au apărut informaţii care justifică această schimbare”, a declarat luni AFP o purtătoare de cuvânt Säpo, fără să vrea să ofere alte detalii.

Un suspect în vârstă de 32 de ani a fost arestat după ce a înjunghiat mortal psihiatra, în vârstă de 64 de ani.

Poliţia l-a inculpat iniţial de ”omor”, apreciind că a acţionat din resentiment faţă de psihiatria suedeză.

”Nu există alt suspect în acest caz în afară de deţinutul în vârstă de 32 de ani”, anunţă într-un comunicat procuratura.

Bărbatul este suspectat acum de ”omor cu caracter terorist” şi ”pregătirea unui omor cu caracter terorist”, precizează ea.

Parchetul nu a vrut să comenteze şi nici avocatul suspectului.

Presa suedeză scrie că bărbatul în vârstă de 32 de ani a avut legături cu o gruparea neonazistă nordică, NMR.

Poliţia a confirmat săptămâna trecută că a este la curent, dar că nu vede o legătură între acest lucru şi înjunghierea psihiatrei Ing-Marie Wieselgren

Atacul a fost comis ziua, la Visby, pe Insula Gotland, în toiul Almedalen, o Şcoală de Vară politică de o săptămână, foarte urmărită în Suedia.

Avocatul suspectului a anunţat vineri că clientul său, care suferă de ”probleme psihologice”, era pregătit să atace alte persoane dacă nu ar fi dat peste victimă, pe care luat-o drept ”prima ţintă”.

Suspectul şi-a mărturisit fapta.

Ancheta a fost transferată Säpo, sub conducerea unui parchet specializat, în colaborare cu poliţia suedeză, potrivit parchetului.

Parchetul şi Säpo, întrebate de AFP despre o eventuală legătură între această întorsătură a anchetei şi eventuale simpatii neonazste ale suspectului, nu au vrut să comenteze..

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.