Preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a îndemnat miercuri pe eurodeputaţi să nu-i ”trădeze” pe britanicii care doresc să rămână în Uniunea Europeană (UE), refuzând participarea Regatului Unit la alegerile europene, la sfârşitul lui mai, în cazul în care data Brexitului este amânată cu mai multe săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să fim deschişi unei prelungiri lungi, dacă Regatul Unit doreşte să-şi regândească strategia cu privire la Brexit, ceea ce înseamnă bineînţeles participarea Regatului Unit la alegerile (europene)”, a pledat el la Strasbourg, în Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară.

 

”Am auzit voci spunând că ar fi dăunător sau jenant pentru unii dintre voi. Permiteţi-mi să fiu clar: o asemenea gândire este inacceptabilă”, a subliniat el.

”Voi nu puteţi să trădaţi cele şase milioane de persoane care au semnat petiţia revocării Artocilului 50 (al Tratatului de la Lisabona cu privire la ieşirea unui stat din UE), milionul de persoane care a defilat pentru un vot popular sau majoritatea tot mai mare a oamenilor care vor sărămână în UE”, a subliniat el.

Sute de mii de persoane au defilat sâmbătă la Londra, pentru a reclama un nou referendum cu privire la Brexit.

Britanicii care se opun Brexitului ”pot avea sentimentul că nu sunt reprezentanţi de Parlamentul britanic, dar ei trebuie să aibă sentimentul că sunt reprezentaţi de voi, în această adunare, pentru că ei sunt europeni”, a mai subliniat Tusk.

”Chiar vreţi ca Brexitul să vă domine în totalitate următorii doi ani de activitate, în detrimentul multor alte ambiţii pe care le aveţi? ca regatul să participe la adunări europene? (...) Brexitul va veni oricum, domnule Tusk. Dacă văgândiţi că poporul britanic şi-a schimbat părerea, vă înşelaţi”, i-a răspuns bardul Brexitului, eurodeputatul Nigel Farage, un fost lider al partidului eurofob Ukip şi vicepreşedinte al mişcării ”Leave means Leave”.

Anticipând o posibilă respingere a tratatului retragerii, Cei 27 i-au lăsat Theresei May de ales între două opţiuni - fie ca acordul să fie adoptat, iar amânarea să fie de scurtă durată, până la 22 mai, fie, dacă este respins, ca Londra să aibă termen până la 12 aprilie să prezinte o alternativă şi să ceară o nouă amânare, care ar implica organizarea alegerilor europene la sfârşitul lui mai în regat.

Deputaţii britanici preiau miercuri controlul asupra agendei Brexitului şi se pronunţă prin vot asupra unei serii de alternative la acordul ieşirii din UE negociat cu premierul britanic, pe care l-au respins deja de două ori. Theresa May, în schimb, speră ca tratatul retragerii să fie ratificat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.