Aproximativ 55 de milioane de alegători turci au fost chemaţi duminică la urne pentru a decide dacă aprobă sau nu amendarea Constituţiei în vederea înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, desfiinţarea funcţiei de premier şi acordarea unor puteri vaste preşedintelui. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a votat la Istanbul şi şi-a exprimat speranţa ca Turcia să ia decizia ”aşteptată”, în timp ce premierul Binali Yildirim a apreciat că naţiunea este cea care va decide la urne. Trei persoane au fost ucise într-o bătaie în faţa unei secţii de votare, în provincia Diyarbakir (sud-est), potrivit agenţiei proguvernamentale de presă Anadolu, citată de The Associated Press. Secţiile de votare s-au închis la ora 17.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 17:23 - Opt suspecţi, cinci din cadrul PKK şi trei adepţi ai mişcării lui Gulen, reţinuţi la secţiile de votare în Turcia

Cel puţin opt persoane căutate de autorităţi din cauza unor presupuse legături cu grupări scoase în afara legii au fost reţinute la secţiile de votare, potrivit agenţiei proguvernamentale de stat Anadolu, relatează The Associated Press.

Suspecţii au fost reţinuţi duminică în oraşele Adana, Malatya şi Trabzon, de către poliţişti care se aşteptau ca aceştia să vină la secţiile de votare pentru a-şi exprima opţiunea în referendumul istoric cu privire la o consolidare a puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Anadolu.

Cel puţin cinci persoane au fost reţinute din cauza unor presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precizează agenţia.

Celelalte trei persoane erau căutate din cauza unor legături cu mişcarea condusă de către fostul predicator Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, pe care Ankara îl acuză că se află în spatele puciului eşuat din 15 iulie, acuzaţii pe care acesta le dezminte.

UPDATE 17:15 Votul pentru referendumul din Turcia s-a încheiat

Votul pentru referendumul din Turcia s-a încheiat, după ce toate secţiile de vot s-au închis, o parte la ora 16.00, iar restul la ora 17.00, a anunţat cotidianul Hurriyet.

La ora locală şi a României 16.00, au fost închise secţiile de vot în cele 32 de provincii din estul Turciei. Restul s-au închis la ora 17.00.

Autorităţile au anunţat că nu vor exista exit-polluri, dar vor fi anunţate rezultate pe măsură ce vor fi numărate sufragiile.

Analiştii se aşteaptă ca rezultatele finale să fie făcute publice în jurul miezului nopţii.

UPDATE 16:33 - Secţiile de votare din vestul Turciei au fost închise după referendumul istoric pe tema modificării Constituţiei

Secţiile de votare au fost închise duminică în cele 32 de provincii din vestul Turciei, în urma unui referendum istoric pe tema consolidării puterii preşedintelui, relatează The Associated Press.

Votul în provinciile mai dens populate din estul ţării continuă, iar secţiile de votare urmează să fie şi ele închise o oră mai târziu, la ora locală 17.00 (şi ora României).

În cazul unei victorii a taberei ”da”, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială, funcţia de premier va fi abolită, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan va primi puteri vaste.

UPDATE 16:21 - Bilanţul bătăii din faţa secţiei de votare din Diyarbakir a crescut la trei morţi

Bilanţul încăierării de la secţia de votare din provincia Diyarbakir a crescut la trei morţi, potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu, citate de The Associated Press.

Anadolu scrie că motivul acestui incident sângeros din timpul referendumului ar fi un conflict legat de pământ, în timp ce agenţia privată Dogan scrie că motivul ar fi ”diferenţe de opinie politică”.

Bătaia a avut loc în faţa unei şcoli în care funcţionează o secţie de votare în acest referendum istoric cu privire la modificarea Constituţiei.

Două persoane au fost reţinute, iar jandarmii au luat măsuri de securitate în localitate, potrivit agenţiei proguvernamentale de presă.

Iniţial, agenţiile de presă turce anunţau că doi oameni au murit în urma acestui conflict.

CITEȘTE ȘI ObservatorI internaţionali din cadrul OSCE monitorizează votul în referendumul din Turcia

UPDATE 13:29 - Doi morţi într-o bătaie în faţa unei secţii de votare la referendum într-o localitate din provincia Diyarbakir

Două persoane au fost ucise într-o bătaie în faţa unei secţii de votare, în provincia Diyarbakir (sud-est), potrivit agenţiei proguvernamentale de presă Anadolu, citată de The Associated Press.

Potrivit Anadolu, o dispută care s-a terminat sângeros a avut loc între două familii, duminică, în curtea unei şcoli dintr-o localitate, unde oamenii votau în referendumul cu privire la modificarea Constituţiei.

Motivul încăierării era necunoscut, potrivit agenţiei turce de stat.

Conform agenţiei private Dogan, aceasta a pornit de la ”diferenţe de opinie politică”.

O persoană a fost spitalizată, iar alte două persoane au fost reţinute în urma acestui incident sângeros.

UPDATE 12:42 - Erdogan îşi exprimă speranţa ca Turcia să ia decizia ”aşteptată”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a votat duminică, la Istanbul, într-un referendum despre care a spus că ”nu este un vot obişnuit”, relatează The Associated Press.

”Am mai avut referendumuri înainte. Însă acest referendum este, acum, despre un nou sistem administrativ al Republicii Turcia, este alegerea unei schimbări şi transformări”, a declarat şeful statului pentru presă după ce a votat.

”Trebuie să luăm o decizie care este dincolo de obişnuit”, a spus el, adăugând că speră ca ţara să ia decizia ”aşteptată”.

”Eu cred în bunul simţ democratic al ţării mele”, a spus el.

Bodyguarzi cu arme automate au stat de pază în faţa secţiei de votare în timp ce preşedintele şi soţia sa Emine Erdogan au votat.

Doi dintre nepoţi au însoţit cuplul prezidenţial.

O mulţime s-a adunat să-l salute pe preşedinte şi să-l fotografieze în faţa secţiei de votare.

UPDATE 11:35 - Premierul Yildirim spune că Ankara va respecta rezultatul referendumului oricare ar fi el

Premierul turc Binali Yildirim a votat în referendumul de duminică în provincia Izmir (vest) şi a apreciat că naţiunea este cea care va decide la urne, relatează The Associated Press.

”Oricare va fi rezultatul, noi îl vom aprecia mult. Decizia naţiunii noastre este cea mai frumoasă decizie”, a declarat şeful Guvernului pentru presă, în faţa secţiei de votare, după ce şi-a exprimat opţiunea în această consultare.

”Turcia este mândră de tine”, au strigat alegători din faţa secţiei.

Atât Yildirim, cât şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au condus campania taberei ”da” cu luni înainte de scrutin.

UPDATE 11:24 - Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu votează în referendum şi critică dur Europa

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a condamnat ţările occidentale care au încercat să influenţeze referendumul istoric din Turcia în timp ce a votat, duminică, în provincia Antalia (sud), relatează The Associated Press.

Unii ”din străinătate” ”au încercat să spună naţiunii turce ce să facă. Ei s-au dat cu unii, însă, astăzi (duminică), decizia aparţine naţiunii noastre”, a declarat şeful diplomaţiei turce.

Cavusoglu nu a precizat la cine se referă, însă tensiunile au crescut între Turcia şi unele ţări europene - mai ales Germania şi Olanda.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat ambele ţări ca ”naziste” pentru că nu le-au permis unor miniştri de-ai săi să facă campanie pe teritoriul lor în favoarea sa. Olanda a retras permisiunea de a ateriza aeronavei lui Cavusoglu în martie, împiedicându-l astfel să se adreseze expatriaşilor turci din această ţară. Ankara a anunţat că va impune sancţiuni şi a suspendat relaţiile politice la nivel înalt.

Cozi înaintea deschiderii secţiilor de votare, la Istanbul

Oameni aşteptau deja la coadă, la o secţie de votare din Istanbul, înainte de deschiderea urnelor.

”Suntem aici ca să spunem «nu» pentru ţara noastră, pentru copii şi pentru nepoţii noştri”, a declarat un pensionar de la Fisc, Murtaza Ali Turgut.

Soţia sa, Zeynep, l-a susţinut: ”Am venit să dorm aici aseară ca să votez în zori”.

”Nu vreau să mă urc într-un autobuz fără frâne. Un sistem cu un singur om aşa este”, a declarat alt alegător care votează ”nu”, Husnu Yahsi.

În alt cartier din Istanbul, un alegător care votează ”da” şi-a exprimat susţinerea deplină faţă de Recep Tayyip Erdogan.

”Da, da, da. Liderul nostru este darul pe care ni l-a făcut Allah. Îl vom susţine întotdeauna. Guvernează atât de bine”, a declarat Mualla Sengul.

Turcii sunt chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra modificării Constituţiei; secţiile de vot s-au deschis

Aproximativ 55 de milioane de alegători turci sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial, relatează Hurriyet. Majoritatea secţiilor de vot s-au deschis la ora locală şi a României 7.00 şi se vor închide la ora 17.00.

În estul şi sud-estul ţării, secţiile de vot s-au deschis cu o oră mai devreme decât în rest şi se vor închide cu o oră mai târziu.

CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: Referendumul din Turcia în întrebări şi răspunsuri
CITEȘTE ȘI PORTRET: Cursa neînfrânată spre putere a lui Erdogan

Comisia Electorală Supremă a anunţat că 167.601 urne aşteaptă alegătorii, dintre care 461 în închisori.

Potrivit estimărilor, referendumul va atrage 1,2 milioane de alegători tineri, care vor vota pentru prima dată, iar rata de participare se aşteaptă să fie de aproximativ 90%.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de ţări. Unele au fost securizate şi trimise la Ankara, unde vor fi numărate după încheierea votului în Turcia.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti pentru News.ro.

Pentru alegătorii din străinătate care nu au reuşit să voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, vor fi deschise până duminică, la ora locală şi a României 17.00

MĂSURI DE SECURITATE SPORITE

Din cauza ciocnirilor în curs dintre PKK şi forţele turce, dar şi a ameninţării jihadiste, Guvernul alocă atenţie special măsurilor de securitate.

Aproximativ 251.790 de ofiţeri de poliţie şi 128.455 de jandarmi vor asigura securitatea secţiilor de vot. În plus, circa 17.000 de poliţişti şi militari vor supraveghea alimentarea cu energie electrică şi unităţile de transmisii, precum şi alte zone critice.

Autorităţile au mai mobilizat 51.148 de gardieni publici, precum şi 18.675 de agenţi de securitate voluntari, în 26 de oraşe.

Secţiile de vot vor fi supravegheate video.

MIZA REFERENDUMULUI

Turcii vor vota, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Referendumul ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

Dacă noul sistem va fi aprobat, Erdogan va putea să aibă încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Rolul de preşedinte este, deocamdată, în mare parte ceremonial, având o influenţă limitată în luarea deciziilor politice. Însă prin forţa personalităţii sale şi loialitatea electoratului AKP şi a parlamentarilor săi, Erdogan a reuşit să depăşească limitele impuse de Constituţie. Dacă pachetul supus la vot va fi acceptat, şeful statului va deveni şi mai puternic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.