Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului AK condus de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a propus miercuri ca suspecţii în cazul lui Jamal Khashoggi să fie judecaţi într-un tribunal turc, sub supravegherea unor organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lăsaţi grupările pentru drepturile omului de la organizaţii respectate, precum ONU sau UE, să vină şi să supravegheze acest proces”, a declarat Celik. „Lăsaţi-i să judece dacă acest proces respectă standardele dreptului internaţional”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Turcia susţine că suspecţii ar trebui judecaţi într-un tribunal turc deoarece crima a avut loc pe teritoriul turc, chiar dacă s-a întâmplat în consulatul saudit. Riadul a informat că suspecţii vor fi puşi sub acuzare în Arabia Saudită.

Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe francez, a pus la îndoială afirmaţiile lui Erdogan, care a precizat că Turcia a arătat Franţei, Germaniei şi Marii Britanii înregistrările audio de la asasinarea lui Khashoggi, declarând: „Are un interes politic în acest circumstanţe”.

Declaraţia sa a fost criticată de Celik. „În loc să afle cine a dat ordinul pentru acest masacru, toată lumea evaluează ce poziţie să ia în următoarea fază pentru a servi interesele propriei ţări. Este o situaţie foarte problematică”, a afirmat el.

Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde a mers pentru a efectua un demers administrativ în vederea viitoarei sale căsătorii. Asasinarea jurnalistului saudit, critic al regimului de la Ryad şi colaborator la Washington Post, a afectat imaginea regatului saudit şi în special pe cea a prinţului moştenitor Mohammed Bin Salman, care exercită în prezent puterea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.