Turcia speră să lanseze o cooperare cu Iranul împotriva gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o sângeroasă luptă împotriva Ankarei de peste 30 de ani, a anunţat miercuri Guvernul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu voia lui Allah, vom lansa o operaţiune cu Iranul împotriva PKK”, a declarat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu într-un interviu acordat agenţiei proguvernamentale Anadolu.

”Efectuarea unei operaţiuni comune este o propunere apărată de mult timp de statul turc (...). Încercăm împreună să avansăm în această problemă şi există numeroase schimburi între serviciile noastre de informaţii”, a adăugat el.

Ministrul nu a făcut alte precizări, însă Ankara a evocat în mai multe rânduri, în ultimii ani, o operaţiune militară turco-iraniană împotriva rebelilor kurzi, în nordul Irakului, care are frontiere comune cu Turcia şi Iranul.

PKK şi Partidul pentru o viaţă liberă în Kurdistan (PJAK) - un partid kurd iranian care-i este afiliat - au amândouă baze în Irak.

În 2017, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţa, în urma unei vizite a şefului Statului major iranian la ANkara, că o operaţiune comună împotriva PKK în Irak, se afla pe ordinea de zi.

Turcia este totodată pe cale să termine construirea unui ”zid de securitate” la frontiera sa cu Iranul, menit să împiedice treceri dintr-o ţară în alta a unor rebeli kurzi.

PKK poartă o sângeroasă luptă de gherilă împotriva statului turc din 1994. Peste 40.000 de persoane, inclusiv numeroşi civili, au  fost ucise în confruntpri armate între forţe turce de securitate şi PKK - clasat drept organizaţie ”teroristă” de către Ankara, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.