Turcia şi Rusia vor discuta, săptămâna viitoare, la Soci, înlăturarea miliţiei kurde YPG din două oraşe din nordul Siriei, a anunţat duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan va călători marţi la Soci pentru discuţii urgente despre Siria cu omologul rus. 

În cauză sunt oraşele Manbij şi Kobani.

Ankara a fost joi de acord cu Washingtonul să întrerupă ofensiva în nord-estul Siriei pentru cinci zile, pentru a permite YPG să se retragă din „zona sigură”.

Într-un interviu acordat Kanal 7, Cavusoglu a spus că Turcia se aşteaptă ca YPG să fie înlăturată din zone în care guvernul sirian, susţinut de Moscova, s-a instalat. El a precizat că, la finalul perioadei de armistiţiu, Turcia nu vrea să vadă niciun luptător YPG rămas în „zona sigură”.

Duminică, un soldat turc a fost ucis şi unul rănit în urma unui atac al YPG în Tel Abyad, a trasmis ministrul Apărării. 

YPG este principala componentă a Forţelor Democrate Siriene. Gruparea militară este văzută de Ankara ca teroristă din cauza legăturilor cu insurgenţii kurzi din sud-estul Turciei. 

YPG a fost aliat al Statelor Unite în lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Erdogan a avertizat sâmbătă că ofensiva va continua şi că Turcia va „zbrobi capetele teroriştilor” dacă înţelegerea nu este implementată complet. Turcia insistă că este datoria Washingtonului să asigure retragerea YPG.

Turcia vrea să stabilească o „zonă sigură” la 32 de kilometri în Siria, pe 440 de kilometri de-a lungul graniţei. Vor fi amplasate zeci de posturi de observaţie în nord-estul Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.