Turcia salută atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, pe care îl consideră o evoluţie ”importantă şi semnificativă” şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, Arabia Saudită laudă ”decizia curajoasă” a preşedintelui american Donald Trump, în timp ce Iranul condamnă atacul, denunţând o ”acţiune unilaterală periculoasă, distructivă şi care încalcă principiile dreptului internaţional”. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au discutat vineri despre situaţia din Siria şi vor să continue eforturile în vederea tragerii la răspundere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru ”acte criminale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel şi Hollande vor ca al-Assad să fie tras la răspundere pentru ”acte criminale”

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au discutat vineri despre situaţia din Siria şi vor să continue eforturile în vederea tragerii la răspundere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru ”acte criminale”, anunţă Berlinul, relatează Reuters.

”Preşedintele (sirian Bashar al-) Assad se face vinovat de această evoluţie”, subliniază Guvernul german într-un comunicat emis după convorbirea telefonică a celor doi lideri, vineri dimineaţa.

Merkel şi Hollande îndeamnă la impunerea unor sancţiuni în urma faptului că al-Assad a folosit în mai multe rânduri armament chimic şi a comis crime împotriva poporului sirian.

”Germania şi Franţa îndeamnă comunitatea internaţională să facă împreună campanie în vederea unei tranziţii politice în Siria”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, atacul american asupra bazei siriene este ”de înţeles”, a apreciat vineri ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, având în vedere că ONU a eşuat să acţioneze decisiv în urma tacului chimic din Siria.

”A fost aproape de nesuportat ca Consiliul de Secueritate al ONU să nu poată să reacţioneze în mod clar şi neambiguu faţă de folosirea barbară a armelor chimice împotriva unor oameni nevinovaţi în Siria”, a declarat şeful diplomaţiei germane, aflat într-o vizită în Mali.

”Este de înţeles că Statele Unite au reacţionat acum printr-un atac asupra unor structuri militare ale regimului al-Assad care au cauzat crima de război atroce”, a apreciat el.

Sigmar Gabriel a adăugat că membrii comunităţii internaţionale sunt uniţi în condamnarea atacului chimic.

”Pe cât de înţeles este desfăşurarea militară americană împotriva insfrastructurii militare în urma eşecului Consiliului de Securitate al ONU, tot pe atât este de hotărâtor să depunem un efort comun în vederea păcii sub egida ONU”, a spus el.

Şeful diplomaţiei germane a apreciat că este necesar să fie susţinut efortul ONU în vederea unei soluţionări politice a ră-zboiului civil din Siria.

”Doar o Sirie nouă şi democratică va aduce o pace de durată. Europa şi Germania sunt pregătite pentru acest lucru. Evenimentele teribile din ultimele zile arată că părţile din regiune implicate în conflict, dar şi Statele Unite şi Rusia au nevoie de acest lucru”, a insistat Sigmar Gabriel.

Turcia salută atacul Statelor Unite asupra Siriei

Turcia a salutat atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, pe care-l consideră o evoluţie ”importantă şi semnificativă” şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă ”incapabil să mai dăuneze propriului popor”, relatează The Associated Press.

”Este imperativ ca regimul (preşedintelui sirian Bashar al-Assad) să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională”, a declarat vineri, într-o intervenţie televizată, în direct, vicepremierul Numan Kurtulmus.

”Noi considerăm (atacul american) drept (un lucru) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat”, a declarat Kurtulmus.

”Barbaria regimului (al-)Assad trebuie să fie oprită imediat”, a îndemnat el.

Kurtulmus a adăugat că speră ca această operaţiune a Statelor Unite să contrinuie la intensificarea eforturilor de pace în Siria.

Turcia este unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi susţine opoziţia siriană care luptă împotriva regimului încă de la începutul conflictului sirian.

Iranul condamnă atacul american asupra bazei aeriene siriene Shayrat

Iranul a condamnat atacul american cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene Shayrat, denunţând o ”acţiune unilaterală periculoasă, distructivă şi care încalcă principiile dreptului internaţional”, relatează The Associated Press.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghasemi, a făcut aceste declaraţii vineri pentru agenţia semioficială Isna.

Iranul şiit este unul dintre cei importanţi susţinători regionali ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Membri ai Gardienilor Revoluţiei, corpul armat de elită al regimului republicii islamice, este adânc implicat în războiul civil sirian.

Aliaţii sunniţi ai Statelor Unite de la Golf consideră Siria terenul unui război indirect între ei şi Republica islamică.

Ghasemi a prezentat Iranul drept ”cea mai mare victimă a armamentului chimic din istoria recentă”, referindu-se la faptul că Irakul a utilizat armament chimic în războiul cu Iranul din anii '80.

El a adăugat că teheranul condamnă tirul de rachete ”indiferent de autorii şi victimele” presupusului atac cu armament chimic de marţi de la Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, soldat cu cel puţin 86 de morţi.

El a avertizat, de asemenea, că acest atac american va ”consolida teroriştii” şi va spori ”complexitatea situaţiei din Siria şi din regiune”.

Arabia Saudită laudă ”decizia curajoasă” a lui Trump de a lansa un atac cu rachete asupra Siriei

Arabia Saudită laudă ”decizia curajoasă” a preşedintelui american Donald Trump de a lansa un atac cu rachete de croazieră asupra Siriei, din cauza unui presupus atac chimic atribuit regimului sirian, relatează The Associated Press.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este criticat extrem de dur din cauza acestui presupus atac chimic, într-un comunicat difuzat vineri de agenţia de presă de stat Spa.

Rachetele lansate de Trump sunt răspunsul corect faţă de ”crimele (comise de) acest regim împotriva poporului său, în urma eşecului comunităţii internaţionale de a-l opri”, apreciază Ministerul saudit de Externe.

Arabia Saudită, condusă de sunniţi, este un vechi inamic al lui al-Assad şi îi susţine pe rebelii care luptă împotriva lui. Ea consideră războiul civil sirian un război indirect între sunniţi şi Iranul şiit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.