Procesul împotriva a doi cunoscuţi jurnalişti turci al căror articol despre implicarea Turciei în conflictul din Siria a stârnit furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan începe vineri la Istanbul, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Istanbul începe vineri procesul în care doi cunoscuţi jurnalişti turci sunt acuzaţi, printre altele, de spionaj, pentru un articol despre implicarea Turciei în conflictul din Siria care l-a înfuriat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Can Dundar, editorul şef al publicaţiei Cumhuriyet şi Erdem Gul, şeful redacţiei din Ankara, sunt acuzaţi că ar fi dezlăluit secrete de stat, au militat cu agresivitate pentru înlăturarea guvernului şi ar fi ajutat o organizaţie teroristă înarmată.

Acuzaţiile la adresa celor doi vin după ce ziarul lor, cel mai important al Opoziţiei din Turcia, a publicat un articol în care acuza guvernul de la Ankara că livrează ilegal arme rebelilor din Siria.

Informaţiile au alimentat astfel speculaţiile, deja existente, despre legăturile guvernului turc cu diverse grupuri islamiste din Siria.

Procurorii au cerut pentru fiecare jurnalist condamnarea pe viaţă şi câte o pedeapsă suplimentară de 30 de ani, în condiţiile în care însuşi preşedinetele turc i-a avertizat că "vor plăti scump", relatează AFP.

Pe 26 februarie, jurnaliştii au fost eliberaţi din arest, după trei luni, ca urmare a unei sentinţe a Curţii Constituţionale, potrivit căreia celor doi le-a fost violată libertatea de exprimare.

Sentinţa a stârnit furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că nu o respectă şi chiar a ameninţat cu dizolvarea Curţii Constituţionale.

Potrvit presei străine, această instituţie este una dintre puţinele din Turcia care nu este controlală de regimul Erdogan. De altfel, chiar procesul este descris de liderii opoziţiei turce de dreapta şi de mediile occidentale drept o nouă încercare a liderului de la Ankara de a-şi elimina adversarii.

În sprijinul celor doi jurnalişti au venit şi personalităţi din întreaga lume, printre care renumitul scriitor peruan Mario Vargas Llosa şi sefii cotidianului britanic The Guardian.

Din august 2014, de când Recep Tayyip Erdogan a devenit preşedinte, aproape 2.000 de oameni au fost acuzaţi că l-au insultat, mai notează AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.