Biserica siriacă Sfântul Efrem, prima construită în Turcia de la înfiinţarea Republicii Turce în 1923 de către Mustafa Kemal Atatürk, va fi inaugurată duminică în prezenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Situată pe malul european al Bosforului, în cartierul periferic Yesilköy, unde locuiesc majoritatea creştinilor sirieni din Turcia - ceilalţi sunt stabiliţi în sud-est, nu departe de graniţa cu Siria -, Biserica Ortodoxă Sfântul Efrem a fost finanţată de comunitatea de 17.000 de persoane. Clădirea mare şi albă, amplasată în mijlocul unui cartier plin de verdeaţă, este proiectată să găzduiască 750 de enoriaşi.

Sait Susin, preşedintele Fundaţiei Asiriene din Istanbul, şi-a exprimat entuziasmul înaintea deschiderii în faţa credincioşilor: „Aceasta este prima biserică construită de la înfiinţarea Republicii Turce care îşi deschide porţile. Suntem foarte fericiţi”, a declarat el pentru AFP.

Şeful statului, care pusese deja piatra de temelie în cadrul unei ceremonii în august 2019, a ordonat municipalităţii din Istanbul să găsească un teren disponibil. Un an mai târziu, în iulie 2020, preşedintele Erdogan, un musulman pios şi conservator, a transformat Bazilica Sfânta Sofia din Istanbul în moschee şi apoi a cerut transformarea Bisericii Sfântul Salvator din Chora, construită tot de bizantini în secolul al V-lea - care a rămas de atunci închisă publicului.

Biserica Sfântul Efrem trebuia să fie inaugurată în februarie anul trecut, dar deschiderea a fost amânată din cauza cutremurului puternic care a distrus sudul ţării, provocând moartea a cel puţin 50.000 de persoane, şi a devastat Antakya, fosta Antiohia, unul dintre leagănurile creştinismului.

Ortodocşii sirieni se roagă în aramaică, o limbă străveche despre care se spune că ar fi fost vorbită de Iisus. Până în 1932, Biserica Ortodoxă Siriacă a avut sediul în Mardin, în sud-estul Turciei, dar astăzi are sediul în Damasc, Siria.

Biserica Sfântul Efrem este prima construită în Turcia de la înfiinţarea Republicii Turce, în 1923, de către Mustafa Kemal Atatürk, aminteşte Sait Susin. De-a lungul ultimului secol, bisericile existente au fost restaurate şi alte clădiri mici au fost deschise discret credincioşilor. Dar acest lucru s-a făcut „fără autorizaţie oficială”, a declarat el pentru agenţia de stat Anadolu. „Este pentru prima dată când o biserică a fost construită în mod oficial. Este un motiv de mare mândrie”, a adăugat el, precizând că se aşteaptă să vină mult mai mulţi oameni.

După inaugurarea oficială, prima slujbă, numită „binecuvântarea bisericii”, va avea loc în duminica următoare, la 15 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.