Turcia a anunţat marţi că ”nu este necesar să se precipite” să recunoască regimul taliban în Afganistan şi că Ankara continuă negocieri cu privire la condiţiile unei redeschideri a aeroportului de la Kabul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu se arată prudent, într-un lung interviu televizat, faţă de viitoarele relaţii ale ţării sale cu talibanii.

Un nou guvern afgan este necesar să fie ”incluzător” - adică femei şi reprezentanţi ai diverselor grupuri etnice din ţară este necesar să primească posturi de miniştri, a subliniat el.

Talibanii au revenidcat luni controlul asupa întregului Afganistan, dând asigurări că au cucerit bătălia-cheie din Valea Panjshir, ultimul bastion al rezistenţei afgane împotriva regimului lor.

Însă Mevlüt Cavusoglu consideră că membrii comunităţii internaţionale este necesar să adopte o abordare de aşteptare înainte să recunoască regimul taliban - o poziţie similară celei adoptate de către Uniunea Europeană (UE) vineri.

Turcia poartă negocieri cu talibanii, la Kabul, unde are în continuare o prezenţa diplomatică, cu privire la condiţiile în care poate ajuta să fie redeschis aeroportul din capitala afgană.

Statele Unite dau asigurări că nu mai deţin controlul asupra spaţiului aerian afgan şi că aeroportul din Kabul se află într-o stare rea.

Mevlüt Cavusoglu precizează că Turcia colaborează cu Qatarul şi Statele Unite cu privire la condiţiile în care poate fi redeschis aeroportul, în vederea reluării zborurilor regulate necesare trimiterii de ajutoare umanitare, evacuării civililor blocaţi şi restabilirii misiunilor diplomatice la Kabul.

Însă el subliniază că securitatea rămâne un punct de blocaj major şi insistă asupra faptului că zborurile comerciale nu vor putea fi reluate atât timp cât companiile aeriene şi asigurătorii lor considerăcă aceste condiţii nu sunt suficient de sigure.

”După părerea mea, talibanii sau forţele afgane ar putea asigura securitatea în afara aeroportului”, a subliniat şeful diplomaţiei turce.

”Însă, în interior, ar putea fi o societate de securitate care să se bucure de încrederea comunităţii internaţionale şi a tuturor celorlalte societăţi”, a subliniat el.

”Chiar dacă companiile aeriene, inclusiv Turkish Airlines, doresc să zboare acolo, companiile de asigurări nu permit acest lucru”, declară Mevlut Cavusoglu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.