Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în Turcia pentru a-i cere preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra deciziei de a abandona un tratat privind lupta contra violenţelor în care sunt implicate femei, decizie care i-a adus critici din Europa, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Anulează decizia, aplică tratatul!", au scandat mii de femei şi bărbaţi reuniţi în districtul Kadikày, la Istanbul. Manifestanţii aveau portrete de femei asasinate şi pancarte pe care se putea citi: "Acestea sunt femeile care vor câştiga acest război!". 

"M-am săturat de acest stat patriarhal. M-am săturat să nu fiu în siguranţă. Ajunge!", a declarat pentru AFP Banu, una dintre protestatare. Alte adunări, mai mici, au fost la Ankara şi Izmir, potrivit mass-media locale. 

În decretul publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă, Erdogan a anunţat retragerea ţării sale din Convenţia de la Istanbul, primul tratat internaţional care stabileşte standarde obligatorii din punct de vedere juridic în aproximativ 30 de ţări pentru prevenirea violenţei de gen. 

Această decizie, luată în contextul în care femicidul nu a încetat de zece ani în Turcia, a stârnit furia organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor şi critici din partea Uniunii Europene.                

Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul este "o veste devastatoare" şi "compromite protecţia femeilor" în această ţară, a deplâns Consiliul Europei, organizaţie paneuropeană din care face parte Ankara şi sub auspiciile căreia guvernul turc a semnat acest tratat în 2011. 

"Iată adevăratul chip al guvernului turc actual: dispreţ complet pentru statul de drept şi recul total pentru pentru drepturile omului", a denunţat pe Twitter raportorul în Parlamentul european pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor.

Erdogan a evocat pentru prima dată ieşirea din Convenţia de la Istanbul anul trecut, într-o tentativă de a-şi apropia electoratul conservator, în faţa dificultăţilor economice în creştere.  

Această decizie vine în contextul în care violenţa domestică şi femicidul rămân o problemă gravă în Turcia. Un bărbat a fost arestat duminică în nordul ţării după difuzarea unui videoclip pe reţelele de socializare în care se vedea cum îşi loveşte fosta soţie în stradă.

Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului de apărare a drepturilor "We Will Stop Femicide".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.