Turcia a încălcat libertatea de exprimare a lui Hatice Çoban, o fostă conducătoare a Partidului pentru o Societate Democratică (DTP, prokurd, moderat) - dizolvat - prin faptul că a condamnat-o în legătură cu un discurs în care a evocat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), fără să verifie conţinutul exact, a stabilit marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CEDO a fost sesizată de această membră a Consiliului de conducere al Partidului pentru o Societate Democratică Hatice Çoban, care a fost condamnată la închisoare după ce a fost găsită vinovată de propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste, în urma unui discurs pe care l-a susţinut în 2007, în cursul unei manifestaţii.

Hatice Çoban a subliniat atunci că poliţişti care supravegheau manifestaţia i-au deformat declaraţiile şi a semnalat divergenţa între conţinutul discursului său, publicat în ziare, şi cel al celui relatat în procesele-verbale ale poliţiei.

Ea a dat asigurări că discursul său viza ”necesitatea rezolvării problemei kurde prin mijloace democratice şi paşnice”, subliniază CEDO într-un comunicat.

Judecătorii CEDO au apreciat că justiţia turcă nu a examinat în mod serios conţinutul discursului, principalul element de probă în acest dosar, şi au încălcat, astfel, libertatea de exprimare a lui Hatice Çoban.

PKK - o organizaţie clasată ”teroristă” de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) - poartă o gherilă sângeroasă împotriva Ankarei, din 1984, în sud-estul ţării, majoritar kurd.

În ianuarie 2016, CEDO a condamnat Turcia din cauza dizolvării în 2009 a DTP, principala formaţiune politică prokurdă, pe care o considera prea apropiată de PKK.

Dizolvarea DTP, dispusă de către Curtea Constituţională turcă, a încălcat dreptul de asociere - garantat de Convenţia europeană a drepturilor omului, stabilea într-o hotărâre luată în unanimitate CEDO.

Cu câteva luni înaintea dizolvării, în martie 2009, DTP a obţinut 5,70% din voturile exprimate în alegeri locale şi a devenit a patra forţă politică din ţară şi prima în sud-estul ţării, cu populaţie majoritară de etnie kurdă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.