Curtea Constituţională din Turcia a decis că blocarea accesului de către Guvern la platforma Wikipedia este neconstituţională, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea a spus că interdicţia încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi a cerut să fie ridicată.

Guvernul turc a interzis Wikipedia în 2017 din cauza articolelor care sugerau că Turcia a colaborat cu militanţi jihadişti în Siria.

Decizia de joi este o victorie importantă pentru Wikipedia Foundation. Curtea Constituţională a votat 10 la 6 că interdicţia a încălcat dreptul la exprimare.

Este aşteptat ca autorităţile să pună în aplicare hotărârea.

Sub conducerea preşedintelui Recep Erdogan, ţara este un participant cheie la conflictul din Siria. Turcia găzduieşte 3,7 milioane de refugiaţi şi a construit controversatele „zone sigure” de-a lungul graniţei de nord-est.

Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere, Turcia ocupă locul 157 din 180 de ţări privind libertatea presei.

Cenzorii turci au blocat deseori, temporar, site-uri care aveau un conţinut critic la adresa Guvernului.

Wikipedia Foundation a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest caz, susţinând că blocarea enciclopediei online a încălcat dreptul la libertatea de exprimare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.