Turcia ”are nevoie” de sisteme ruse de apărare antiaeriană de tip S-400 şi va intra în curând în posesia lor, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe fondul unor tensiuni cu Washingtonul care ameninţă să blocheze livrarea unor avioane de luptă Ankarei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acordul pe acest subiect este terminat şi, cu voia lui Allah, le vom obţine în cel mai scurt timp”, a declarat preşedintele turc la o ceremonie de îmnmânare de diplome unor subofiţeri-elevi la Balikesir, în vestul ţării.

Erdogan face aceste declaraţii în contextul în care relaţiile între Turcia şi Statele Unite s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni şi în care Washingtonul s-a declarat îngrijorat să vadă Ankara, membră NATO, echipându-se cu armament rus.

Turcia şi Rusia afirmă că un acord a fost încheiat deja, iar Ankara susţine că livrarea sistemului antirachetă şi de apărare antiaeriană - concurentul sistemului american Patriot - ar putea să aibă loc anul viitor.

Statele Unite consideră că achiziţionarrea S-400 de către Turcia ridică o dublă problemă - a compatabilităţii cu sistemele NATO şi a protecţiei secretelor tehnologice ale avionului de luptă american de tip F-35, pe care Ankara doreşte să-l achiziţioneze şi care ar fi în măsură să scape sistemelor ruse de tip S-400.

Turcia ”are, de asemenea, nevoie de F-35-uri”, a declarat Erdogan. Statele Unite ”le vor furniza sau nu. Nu ştiu. Dacă le furnizează, vor arăta că îşi respectă angajamentele”, a adăugat preşedintele turc.

Relaţiile între Turcia şi Statele Unite s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni din cauza încarcerării iar apoi plasării în arest la domiciliu, la Izmir (vest), a unui pastor american acuzat de Ankara de ”spionaj” şi ”activităţi teroriste”.

Aceste tensiuni au precipitat deprecierea puternică a lirei turce, care şi-a pierdut aproximativ 40% din valoare de la începutul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.