Turcia a anunţat luni că îşi va continua planurile de a ataca Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) din nordul Siriei, organizaţie pe care o consideră ca fiind teroristă, ignorând ceea ce Ankara numeşte ca fiind eforturile americane de a „împiedica” armata turcă să îşi desfăşoare activităţile militare de la est de Eufrat, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va lansa o nouă operaţiune în câteva zile împotriva grupării kurde YPG susţinută de SUA. Pentagonul şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că acţiunile militare unilaterale ale oricăreia dintre părţi sunt „inacceptabile”.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO sunt tensionate din cauza politicii privind Siria.

Turcia consideră YPG ca făcând parte din Partidul Poporului din Kurdistan (PKK), care s-a luptat pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei în ultimii 30 de ani.

Erdogan doreşte să îi oprească pe kurzi din a-şi consolida controlul în teritoriul sirian pentru a evita astfel formarea unei regiuni autonome la graniţă.


Soldaţii americani au colaborat îndeaproape cu forţele kurde care fac parte dintr-o alianţă – Forţele Democrate Siriene (SDF) – care se luptă cu ISIS în regiune. Turcia a criticat această politică a SUA.

Suleyman Soylu, ministrul de Interne al Turciei, a declarat că Washingtonul a încercat să oprească Turcia din a coordona două operaţiuni în Siria în ultimii doi ani împotriva ISIS şi YPG.

„Statele Unite au crezut că ne pot opri cu oamenii pe care i-a pregătit. Acum, vor încerca să ne oprească la est de Eufrat. Turcia nu a permis şi nici nu va permite acest lucru”, a declarat Erdogan.

Turcia nu a lansat încă operaţiunea de la est de Eufrat dar a lansat constant raiduri aeriene împotriva militanţilor PKK în munţii din Irak.

Irakul l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Bagdad vineri după ce Ankara a comunicat că a ucis opt soldaţi PKK. Însă de atunci avioanele militare ale Turciei au coordonat noi raiduri.

Luni, Ministerul Apărării din Turcia a informat că noi raiduri aeriene au avut ca ţintă zonele Gara şi Hakurk din nordul Irakului şi au „neutralizat” şapte soldaţi care se pregăteau să atace baze turce.

Erdogan a declarat că forţele Turciei vor intra în oraşul sirian Manbij, la vest de Eufrat, dacă Statele Unite nu vor înlătura soldaţii YPG de acolo şi vor ataca şi partea de est, unde YPG controlează o zonă de 400 de km de-a lungul graniţei cu Irakul.

Duminică el a promis că va continua atacurile.

„Suntem mereu în mintea teroriştilor. Îi îngropăm în gropile pe care ei le-au săpat. Vom continua să îi îngropăm”, a afirmat Erdogan.

„Teroriştii nu vor mai fi o problemă pentru ţara mea. Îi vom face pe cei care ne atacă ţara si graniţele să plătească”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.