Operaţiunea sprijinită de Statele Unite pentru a elibera oraşul irakian Mosul de sub controlul organizaţiei teroriste Statul Islamic ar putea duce la „sânge şi foc” în regiune, dacă nu va fi administrată cu atenţie, a avertizat Turcia, anunţând că îşi va menţine trupele în regiune, în pofida opoziţiei Bagdadului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia, implicată într-o dispută cu Irakul privind cine va lua parte la asaltul asupra Mosulului, va face tot ce îi va sta în putere pentru a evita ca operaţiunile să accentueze conflictul inter-religios de la graniţele sale.

Mosulul, unde locuiesc circa 1,5 milioane de oameni, a fost cartierul general al califatului declarat în 2014 de Statul Islamic în nordul Irakului. Lupta pentru eliberarea oraşului, ce ar urma să înceapă luna aceasta, va contribui la modelarea viitorului Irakului şi la moştenirea pe care o va lăsa actualul preşedinte american Barack Obama.

„Ne vom folosi toate resursele pentru a evita ca fraţii noştri din Siria şi Irak să fie zdrobiţi sub roţile jocurilor puterii globale şi pentru a evita ca şi noi să suferim o soartă similară”, a spus Erdogan într-un discurs rostit la Istanbul.

“Suntem hotărâţi să spargem bula conflictului inter-religios care are ca scop să înece regiunea în sânge şi foc”, a adăugat el.

„Turcia nu se mişcă la ordinele altora (...). Prezenţa Turciei în tabăra Bashiqa va continua până când Mosulul va scăpa de ISIS”, a spus şi vicepremierul turc Numan Kurtulmus.

„Indiferent din cine este formată populaţia Mosulului, arabi sau turci, au trăit împreună secole la rând şi vor continua să o facă. Oamenii nu vor permite să se schimbe structura etnică aici (...). Aceasta este perspectiva noastră în Turcia. Forţa Turciei în regiune nu poate fi pusă sub semnul întrebării”, a adăugat el.

Parlamentul turc a prelungit recent cu un an misiunea de luptă împotriva unor "organizaţii teroriste" a celor aproximativ 2.000 de militari turci pe care Ankara i-a trimis în nordul Irakului.

Irakul a condamnat această hotărâre, iar premierul Haider al-Abadi a avertizat Turcia că riscă să declanşeze un război în regiune.

Turcia insistă că militarii săi se află în nordul Irakului la invitaţia lui Masoud Barzani, preşedintele regiunii autonome Kurdistan, cu care Ankara întreţine legături strânse.

Însă Bagdadul subliniază că nu există o asemenea invitaţie.

Mare parte dintre militarii turci se află la baza Bashiqa, situată la nord de Mosul, în apropiere de frontiera irakiano-turcă, unde ajută la formarea unor luptători kurzi (peshmerga) şi sunniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.