Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că discuţiile cu Suedia şi Finlanda cu privire la ratificarea candidaturilor lor la aderarea la NATO vor fi reluate la 9 martie, după ce au fost suspendate în ianuarie ca urmare a unui protest la Stockholm în timpul căruia a fost ars un exemplar din Coran, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia anulase anterior un mecanism trilateral cu Suedia şi Finlanda cu privire la solicitările lor de aderare la NATO, după ce Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreapta Linia Dură, a ars o copie a Coranului în faţa ambasadei turce din Stockholm, în ianuarie.

"Colegii mei vor participa la reuniunea care va avea loc pe 9 martie", a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă susţinută luni la Ankara, precizând că reuniunea va avea loc la Bruxelles, unde este sediul NATO. El a adăugat însă că Suedia încă nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în conformitate cu memorandumul semnat la summitul NATO de la Madrid, din iunie anul trecut, chiar dacă secretarul general al NATO şi alţi aliaţi au declarat că Stockholmul şi-a schimbat legislaţia.

"Din păcate, nu am văzut paşi satisfăcători din partea Suediei în ceea ce priveşte punerea în aplicare a memorandumului de la Madrid", a declarat Cavusoglu. "Nu ne este posibil să spunem DA candidaturii Suediei la NATO înainte de a vedea aceşti paşi", a inistat el, într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său maghiar Peter Szijjarto. 

Ungaria şi Turcia sunt singurele ţări NATO care nu au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Budapesta, care are programat votul în Parlament pe această temă săptămâna viitoare, a semnalat în ultimele zile o posibilă întârziere, premierul Viktor Orban motivând că e nevoie de mai multe dezbateri. 

CITEȘTE ȘI Viktor Orban vrea "mai multe discuţii" privind candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO

Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ce Rusia a invadat Ucraina, însă Suedia, în special, s-a confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei. Ankara acuză Stockholm că adăposteşte ceea ce Turcia consideră că sunt membri ai unor grupări teroriste şi a cerut extrădarea acestora ca un pas înainte de a da undă verde aderării Suediei la NATO.

Statele Unite şi alte ţări NATO speră ca cele două ţări nordice să devină membre ale Alianţei în cadrul summitului NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

În timp ce Ankara a semnalat că ar putea ratifica aderarea Finlandei, nu a dat asigurări că va da undă verde până atunci şi Suediei. Cele două ţări vor să intre împreună în NATO, dar poziţia Ankarei a făcut să apară discuţii despre o disociere a candidaturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.