Autorităţile turce au reţinut 34 de persoane pe motiv că le suspectează de legături cu serviciul de informaţii israelian Mossad şi că i-ar fi vizat pe palestinienii care trăiesc în Turcia, a declarat marţi un oficial turc de rang înalt, care susţine că serviciul israelian de spionaj a recrutat agenţi în Turcia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luna trecută, oficialii turci au ameninţat cu "consecinţe grave" dacă Israelul va încerca să elimine membri ai grupării militante Hamas care trăiesc în afara teritoriilor palestiniene, inclusiv în Turcia. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat că aceasta ar fi o greşeală.

Turcia, spre deosebire de majoritatea aliaţilor săi occidentali şi de unele ţări arabe, nu consideră Hamas drept organizaţie teroristă.

Biroul premierului israelian şi Ministerul de Externe nu au comentat arestările anunţate marţi de Turcia.

Oficialul turc citat de Reuters a declarat că poliţia a efectuat raiduri la adrese din opt provincii în cadrul unei anchete desfăşurate de agenţia de informaţii a Turciei, MIT, şi de biroul antiterorism al procuraturii din Istanbul.

"Serviciul de informaţii israelian recrutează personal pentru a fi folosit în acte împotriva palestinienilor care locuiesc în ţara noastră şi a familiilor lor", a declarat oficialul, adăugând că Mossad s-a folosit de anunţuri de angajare pe reţelele sociale pentru a stabili contacte şi, ulterior, a folosit platforme de mesagerie criptată pentru a menţine comunicarea cu contactele recrutate.

"Folosesc intermediari sau curieri pentru ca plăţile să fie efectuate direct către contacte. Încearcă să facă pierdută urma banilor prin utilizarea criptomonedelor şi a unui sistem de transfer (de bani)", a mai declarat persoana în cauză, adăugând că operaţiunile Turciei împotriva persoanelor care au legături cu Mossadul vor continua.

Anterior, ministrul de interne Ali Yerlikaya declarase că suspecţii au fost reţinuţi în 57 de locaţii, inclusiv în Istanbul, în cadrul unei operaţiuni denumite "Cârtiţa". El crede că suspecţii urmăreau să identifice, să monitorizeze, să atace şi să răpească cetăţeni străini care trăiesc în Turcia.

Oficialul a mai spus că suspecţii răspândeau, de asemenea, ştiri false şi dezinformare, efectuau jafuri şi acte de şantaj pentru serviciile de informaţii israeliene.

Mossadul aranja întâlniri şi instruiri pentru suspecţi în străinătate, a adăugat persoana respectivă.

Ministrul Yerlikaya a declarat că autorităţile au găsit, de asemenea, în timpul raidurilor, sume mari de valută, inclusiv 150.000 de euro, o armă de foc neînregistrată şi materiale digitale. El a publicat imagini din timpul operaţiunilor care arată cum poliţia face raiduri în locuinţe, încătuşează suspecţii şi îi urcă în vehicule de poliţie.

Turcia a criticat aspru Israelul pentru bombardarea Fâşiei Gaza în războiul său cu Hamas, Erdogan şi premierul israelian Benjamin Netanyahu schimbând în mod public replici dure chiar săptămâna trecută, când liderul turc îl comparase pe premierul israelian cu Adolf Hitler.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.