Turcia a arestat nouă persoane în urma atentatului de miercuri seara de la Ankara, a declarat premierul Ahmet Davutoglu, care a atribuit atacul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi miliţiei kurde siriene YPG, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs la televiziune, Davutoglu a spus că YPG este o organizaţie teroristă şi că Turcia se aşteaptă la cooperarea aliaţilor săi împotriva grupării.

Autorităţile de la Washington, care nu consideră YPG o grupare teroristă, a susţinut-o în lupta cu organizaţia Stat Islamic în Siria.

"În urma informaţiilor pe care le-am obţinut, s-a constatat clar că acest atac a fost efectuat de membrii ai organizaţiei teroriste din Turcia, împreună cu un membru al YPG venit din Siria”, a spus Davutoglu.

El a precizat că nouă persoane au fost reţinute în urma atacului.

În atentatul cu maşină capcană produs miercuri seara la Ankara împotriva personalului militar, 28 de persoane au murit şi alte 61 au fost rănite.

În atacul nerevendicat, produs într-un district guvernamental al capitalei turce, au fost ucişi militari şi civili.

„Nu este un atac împotriva armatei ci împotriva naţiunii noastre”, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmus, care a făcut apel la unitate naţională.

O maşină încărcată de explozibil a fost detonată lângă autobuze militare care aşteptau în trafic la semafor, în apropierea unui sediu al forţelor aeriene, a Parlamentului şi a unor clădiri guvernamentale din Ankara.

Premierul turc Ahmet Davutoglu şi-a anulat vizita la Bruxelles, care era corelată cu summitul UE.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat într-un comunicat că răbdarea Turciei cu terorismul se epuizează şi s-a angajat să acţioneze împotriva autorilor.

În octombrie anul trecut, două atacuri sinucigaşe de la Ankara au ucis 100 de oameni, fiind atribuite organizaţiei Stat Islamic (ISIS).

Autorităţile au acuzat ISIS şi pentru o explozie produsă luna trecută la Isgtanbul, în care au murit 11 turişti germani.

Forţele armatei turce din  sud-estul ţării sunt angajate în lupte cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Atacul a fost condamnat de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.