Noul premier britanic Liz Truss se declară miercuri ”hotărât” să coopereze cu ”toate părţile” în vederea soluţionării crizei legate de statutul post-Brexit al Irlandei de Nord şi anunţă că preferă ”o soluţie negociată” în conflictul cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protocolul nord-irlandez, negociat la momentul Brexitului, instituie o frontieră vamală de facto între Insula Marii Britanii şi provincia britanică Irlanda de Nord, ceea ce complică aprovizionarea şi îi înfurie pe unioniştii ataşaţi apartenenţei provinciei la Regatul Unit.

Din cauza blocajului instituţiilor politice locale şi după luni de negocieri fără rezultat, Londra a iniţiat o lege - care se află în curs de examinare în Parlament - prin care vrea să revină în mod unilateral asupra anumitor dispoziţii-cheie ale acestui acord, în pofida unor ameninţări cu represalii comerciale ale Bruxellesului.

”Trebuie să rezolvăm problemele Protocolului nord-irlandez, care a adus atingere echilibrului între comunităţi în Irlanda de Nord”, a declarat Liz Truss în prima sa sesiune de interpelări în Parlament, în calitate de şefă a Guvernului.

”Sunt hotărâtă să o fac şi hotărâtă să cooperez cu toate părţile pentru a găsi o soluţie”, a adăugat ea.

”Prefer o soluţie negociată, însă ea trebuie să preia elementele legislaţiei noastre privind Protocolul nord-irlandez”, a precizat ea.

”Nu putem lăsa această situaţie să devină eternă, pentru că prioritatea mea numărul unu este protejarea supremaţiei Acordului din Vinerea Mare”, care a pus capăt, în 1998, celor 30 de ani de război civil între unionişti, mai ales protestanţi, şi republicani, mai ales catolici, susţinători ai unei reunificări cu Republica Irlanda, a subliniat ea.

ŞAPTE PROCEDURI DE INFRINGEMENT ÎMPOTRIVA LONDREI

Protocolul a fost conceput să răspiundă unui dublu obiectiv, şi anume să apere integritatea pieţei unice europene şi să evite reimpunerea unei frontiere terestre, care risca să fragilizeze pacea.

Unioniştii refuză, de mai multe luni, să formeze un Guvern local, împreună cu republicanii din cadrul Sinn Fein, care sunt majoritari, în cazul în care acordul nu este revizuit.

Comisia Europeană (CE) a lansat în total şapte proceduri de infringement împotriva Londrei, din cauza nerespectării Protocolului nord-irlandez.

Acest text nu a fost niciodată pus în aplicare integral, din cauza unor perioade de graţie, care au fost prelungite, privind produse precum carnea necongelată sau medicamentele.

Acest diferend se află, de asemenea, în centrul unor tensiuni între Londra şi Statele Unite, iar subiectul a fost abordat marţi seara, în prima discuţie la telefon între premierul Liz Truss şi preşedintele Joe Biden, care are rădăcini irlandeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.