Trupele turce au deschis focul joi asupra combatanţilor kurzi susţinuţi de Statele Unite, în nordul Siriei, ceea ce subliniază complicaţiile unei incursiuni menite să securizeze frontiera dintre Siria şi Turcia atât în faţa organizaţiei teroriste Stat Islamic, cât şi în faţa avansului kurzilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sursă din serviciile turce de securitate a declarat că armata a deschis focul asupra unor unităţi ale YPG aflate la sud de Jarablus, relatează agenţia Anadolu, care a descris acţiunea drept focuri de avertisment.

Focuri de armă şi explozii au fost auzite în regiune joi, a doua zi după lansarea incursiunii.

O parte dintre deflagraţii au fost provocate de forţele de securitate turce, care au deminat zona.

Cel puţin trei rebeli sirieni susţinuţi de turci au fost ucişi în operaţiune, însă nu există victime în rândul trupelor turceşti.

Rebeli sirieni, susţinuţi de forţele speciale, tancuri şi avioane turceşti, au intrat miercuri în Jarablus, unul dintre ultimele fiefuri ISIS de la graniţa dintre Turcia şi Siria. Însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi înalţi oficiali din guvern au spus clar că obiectivul aşa-numitei “Operaţiuni Scutul de pe Eufrat” este, pe lângă alungarea islamiştilor din zonă, şi împiedicarea miliţiei kurde YPG să cucerească apoi teritoriul.

Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO, a cerut ca YPG să se retragă la est de fluviul Eufrat în termen de o săptămână. Miliţiile kurde au avansat la vest de fluviu luna aceasta, în cadrul unei operaţiuni susţinute de americani pentru a captura oraşul Manbij, aflat sub controlul ISIS. Operaţiunea s-a încheiat între timp.

Ankara consideră YPG o ameninţare, pentru că are legături cu militaţii kurzi din sud-estul Turciei, cu care se află în război. În aceste condiţii, regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este alarmat că evoluţia YPG în nordul Siriei de la începutul războiului civil din ţara arabă, în 2011 şi se teme că aceasta ar putea duce la o consolidare a poziţiei kurde la graniţele Turciei şi ar putea alimenta ambiţiile insurgenţilor kurzi din Turcia.

La polul opus, Washingtonul consideră YPG un aliat de încredere în Siria şi formează baza coaliţiei anti-Assad şi anti-ISIS susţinută de SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.