Un cetăţean georgian a fost ucis şi un altul a fost capturat, luni, de soldaţii ruşi desfăşuraţi de-a lungul liniei de front dintre regiunea separatistă Osetia de Sud, susţinută de Moscova, şi teritoriul deţinut de guvernul georgian, a anunţat premierul georgian. Incidentul a fost confirmat de misiunea de monitorizare a UE de la faţa locului, iar şeful politicii externe a UE a condamnat, luni, atacul, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a declarat luni seara că un cetăţean georgian a fost împuşcat mortal şi un altul a fost reţinut de trupele ruseşti în apropierea satului Kirbali, aflat lângă graniţa de facto dintre Georgia şi republica separatistă Osetia de Sud.

"Incidentul confirmă încă o dată mediul de securitate dificil de pe teren şi vorbeşte despre consecinţele grave ale ocupaţiei", a declarat Garibaşvili într-un comunicat.

Este primul incident fatal care are loc la această graniţă de factor de când Rusia şi Georgia au avut un scurt război pentru Osetia de Sud în 2008. Linia de control rămâne nedefinită, iar arestările civililor în preajma frontierei sunt un eveniment frecvent.

Localnicii au declarat pentru postul independent de televiziune Pirveli că victima este un bărbat în vârstă de 58 de ani care a fost împuşcat de soldaţii ruşi atunci când, împreună cu alţi câţiva săteni, a mers să se roage într-o biserică la care soldaţii ruşi au interzis accesul georgienilor la începutul acestui an.

Întrebat despre acest incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi reporterilor că nu are nicio informaţie despre acesta.

Forţele ruseşti au fost desfăşurate din 1992 în Osetia de Sud, o mică regiune separatistă recunoscută ca parte integrantă a Georgiei de către majoritatea comunităţii internaţionale. Rusia, în schimb, a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, o a doua provincie georgiană separatistă, la scurt timp după războiul din 2008.

Cele două teritorii s-au desprins în urma unor conflicte sângeroase care au avut loc după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Sprijinul Moscovei pentru cele două regiuni a contribuit la alimentarea sentimentelor anti-ruseşti din Georgia, scrie Reuters.

Uniunea Europeană a criticat marţi împuşcarea mortală a unui civil georgian de către trupele ruseşti în apropierea regiunii separatiste Osetia de Sud, controlată de Moscova de la invazia din 2008. "UE condamnă cu fermitate uciderea unui cetăţean georgian şi reţinerea unui alt cetăţean de către poliţiştii de frontieră ruşi la Kirbali. Cerem eliberarea imediată", a postat pe X Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

De când Kremlinul a lansat invazia în Ucraina, în februarie 2022, Georgia şi-a intensificat încercarea de a deveni membră a UE. Ţara speră că executivul blocului comunitar va recomanda, într-un raport aşteptat miercuri la Bruxelles, să îi acorde oficial statutul de candidată la aderare.

Georgia şi-a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, alături de Ucraina şi Moldova, dar, spre deosebire de celelalte două ţări, nu a primit statutul de candidat şi i s-a cerut să implementeze mai întâi o serie de reforme.

Comisia Europeană urmează să se pronunţe săptămâna aceasta cu privire la cererea de aderare a Georgiei şi, potrivit POLITICO, se aşteaptă ca aceasta să primească statutul de candidat, în ciuda preocupărilor legate de tendinţele pro-ruse ale guvernului aflat la putere şi de soarta fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, în prezent încarcerat şi cu o stare de sănătate în declin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.