Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că intenţionează să-l graţieze postum pe Muhammad Ali, o legendă a boxului, care a refuzat să fie recrutat să luppte în Vietnam, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boxerul a refuzat să fie înrolat în armată, în 1967, în toiul Războiului din Vietnam, evocând motive religioase şi reticenţa sa de a se duce să lupte împotriva unor populaţii care nu i-au făcut personal nimic.

Din acest motiv, i s-a retras titlul de camopn mondial şi a fost condamnat de nesupunere.

Curtea Supremă a Statelor Unite i-a anulat însă pedeapsa în 1971.

 

”Apreciem sentimentul preşedintelui Trump, dar nu este necesară o graţiere”, i-a replicat, într-un mesaj postat pe Twitter, un avocat al boxerului, Ron Tweel, scrie The Hill.

”Curtea Supremă a anulat condamnarea lui Muhammad Ali printr-o hotărâre unanimă, în 1971”, adaugă el.

”Nu există vreo condamnare care să facă graţierea necesară”, a subliniat Tweel.

Ali, care a murit în 2016, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, acuzat că nu vrea să se înroleze.

El nu a ispăşit această pedeapsă.

Trump a spus vineri că se gândeşte ”foarte srios” să-l graţieze.

”El nu era foarte popular atunic, amintirea îi este foarte populară acum”, a declarat locatarul Casei Albe pentru presă. ”Mă gândesc la Muhammad Ali.Mă gândesc la asta foarte serios”, a adăugat el.

Trump a graţiat mai multe persoane în ulimele săptămâni, inclusiv pe comentatorul conservator Dinesh D’Souza şi pe boxerul defunct Jack Johnson.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.