Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că intenţionează să-l graţieze postum pe Muhammad Ali, o legendă a boxului, care a refuzat să fie recrutat să luppte în Vietnam, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boxerul a refuzat să fie înrolat în armată, în 1967, în toiul Războiului din Vietnam, evocând motive religioase şi reticenţa sa de a se duce să lupte împotriva unor populaţii care nu i-au făcut personal nimic.

Din acest motiv, i s-a retras titlul de camopn mondial şi a fost condamnat de nesupunere.

Curtea Supremă a Statelor Unite i-a anulat însă pedeapsa în 1971.

 

”Apreciem sentimentul preşedintelui Trump, dar nu este necesară o graţiere”, i-a replicat, într-un mesaj postat pe Twitter, un avocat al boxerului, Ron Tweel, scrie The Hill.

”Curtea Supremă a anulat condamnarea lui Muhammad Ali printr-o hotărâre unanimă, în 1971”, adaugă el.

”Nu există vreo condamnare care să facă graţierea necesară”, a subliniat Tweel.

Ali, care a murit în 2016, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, acuzat că nu vrea să se înroleze.

El nu a ispăşit această pedeapsă.

Trump a spus vineri că se gândeşte ”foarte srios” să-l graţieze.

”El nu era foarte popular atunic, amintirea îi este foarte populară acum”, a declarat locatarul Casei Albe pentru presă. ”Mă gândesc la Muhammad Ali.Mă gândesc la asta foarte serios”, a adăugat el.

Trump a graţiat mai multe persoane în ulimele săptămâni, inclusiv pe comentatorul conservator Dinesh D’Souza şi pe boxerul defunct Jack Johnson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.