Donald Trump - zorit să lase impresia unei ţări care reporneşte - efectuează marţi o vizită în Arizona, la o fabrică de măşti şi sugerează că va purta mască, pentru a da en exemplu în lupta împotriva noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este palpitant să vedem ţara care începe să se redeschidă!”, a scris peTwitter preşedintele american cu puţin înainte să plece în această vizită.

Statele Unite se apropie de 70.000 de morţi din cauza covid-19 şi ar putea depăşi pragul de 100.000 până la începutul lui iunie, potrivit mai multor modele epidemiologice.

În această primă ieşire de la Casa Albă de mai multe săptămâni, Donald Trump vizitează o fabrică Honeywell de măşti respiratorii de la Phoenix.

”Ei fabrică măşti care sunt bune. Ei nu fabrică din cele care nu funcţionează, pe care le-au primit unii de la alte ţări”, a tunat el în Grădina Casei Albe.

Preşedintele va purta, pentru prima oară, de la începutul epidemiei, o mască? a fost întrebat Trump.

”Dacă este o fabrică de măşti, da, voi purta una”, a răspuns el.

La începutu lui aprilie, miliardarul republican a respins în mod categoric acest lucru.

”A purta o mască primind preşedinţi, premieri, dictatori, regi, regine, nu ştiu... Nu simt că e pentru mine”, declara el, în contextul în care toate vizitele liderilor străini sunt întrerupte de multe săptămâni.

Vicepreşedintele său Mike Pence a fost foarte criticat din cauză că nu a purtat mască în cursul unei vizite la o clinică din Minnesota, încălcând astfel regulematul instituţiei. Duminică seara, el a recunoscut că a greşit.

TOATE PERSOANELE DIN APROPIEREA LUI TRUMP, TESTATE

Vizita însăşi a preşedintelui, împreună cu consilieri, jurnalişti, membri ai Senatului este o sfidare.

Orice persoană care se va afla în apropierea preşedintelui a fost testată de covid-19.

”Preşedintele ia foarte în serios sănătatea şi securitatea tuturor celor care călătoresc pentru a permite deplasările sale şi buna desfăşurare a operaţiunilor Casei Albe”, a subliniat un purtător de cuvânt al Executivului american, Judd Deere.

La fiecare deplasare, echipe de la Casa Albă acţionează ”pentru a se asigura că recomandările autorităţilor sanitare în vederea limitării expunerii la covid-19 sunt respctate pe cât posibil”, a adăugat el.

Întrebat despre numeroasele proiecţii care nu preconizează o oprire subită a contagiunii pe timpul verii, Trump şi-a aprat din nou deciziile de la începutul epidemiei.

”Am făcut-o”, a subliniat el, insistând că a venit vremea redeschiderii economiei.

Bilanţul Statelor Unite relevă mari diferenţe - la fel ca în Europa. În focare iniţiale mari - ca New Yorkul şi New Jersey - contagiunea scade. În Texas, Illinois sau în regiunea Washingtonului, numărul noilor cazuri creşte. În California şi în Florida stagnează.

California - primul stat american care a impus izolarea în vederea unei îndiguiri a epidemiei - urmează să înceapă să-şi relaxeze anumite măsuri la sfârşitul săptămânii, prin deschiderea unor magazine.

În ultima sa vizită în Arizona, la 19 februarie, la un miting de campanie, Donald Trump a minimalizat riscurile şi evoca venirea în curând a primăverii ca o eliberare.

”Cred că totul va fi bine”, declara el la o serie de posturi locale de televiziune.

”Cred că, atunci când vom ajunge în aprilie, cu o vreme mai caldă, acest lucru va avea un impact negativ asupra acestui tip de virus. Vom vedea, dar eu cred că totul va fi bine”, spunea el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.