Preşedintele francez Emmanuel Macron apreciază că omologul său american Donald Trump, care-şi multiplică atacurile la adresa Uniunii Europene trebuie să-şi ”clarifice poziţia” faţă de UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există un anumit număr de ambiguităţi, mai ales în ceea ce priveşte poziţia lui Trump cu privire la Brexit şi faptul că el promovează un Brexit dur”, subliniază Macron într-un interviu acordat revistei The New Yorker, realizat în engleză.

”Cred că el trebuie să-şi clarifice poziţia faţă de Europa”, apreciază şeful statului francez.

Întrebat despre rezultatul alegerilor europene, în care partidul său, La République en Marche (LREM) s-a clasat în urma partidului de extremă dreapta Rassemblement national (RN), Macron se felicită cu privire la faptul că o coaliţie de extremă dreapta nu a obţinut o majoritate în parlamentul European (PE).

”Este, în ceea ce mă priveşte, unul dintre rezultatele pozitive ale acestor alegeri, chiar dacă (partidele de extremă dreapta) au fost ajutate de influenţe străine”, subliniază el.

Înytrebat dacă Donald Trump face parte dintre aceste ”influenţe străine”, el răspunde negatov.

”Nu-l asimilez complet pe (Donald) Trump lui (Steve) Bannon”, a adăugat el, referindu-se la fostul consilier al preşedintelui american, pe care l-a acuzat în urmă cu câteva săptămâni că acţionează în vederea unei ”destrămări a Europei”.

Întrebat în weekend la postul american de televiziune NBC despre eforturile europenilor de a păstra în viaţă un acord în dosarul nuclear iranian din care s-a retras, Trump a răspuns ”n-am ce să fac cu europenii”.

”Noi suntem foarte generoşi cu Europa”, a adăugat el. ”Noi ne ocupăm de ei. Cheltuim sume enorme la NATO. În schimburile comerciale, ei profită de noi de mult timp”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.