Israelul va trebui să ia o decizie cu privire la următoarele măsuri în Gaza, a declarat duminică preşedintele SUA Donald Trump, adăugând că nu ştie ce se va întâmpla după eşecul negocierilor cu Hamas pentru o încetare a focului şi pentru eliberarea ostaticilor, relatează Reuters.
Trump a subliniat importanţa eliberării ostaticilor reţinuţi de Hamas în Gaza, afirmând că militanţii palestinieni au adoptat brusc o poziţie „dură” în această chestiune.
„Ei (Hamas -n.r.) nu vor să-i elibereze, aşa că Israelul va trebui să ia o decizie”, a declarat Trump reporterilor la începutul unei întâlniri cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Scoţia. „Ştiu ce aş face eu, dar nu cred că este potrivit să spun. Dar Israelul va trebui să ia o decizie”, a adăugat el, susţinând totodată, fără dovezi, că Hamas fură alimentele care ajung în Gaza şi apoi le vinde.
El a promis însă că Washingtonul va acorda mai mult ajutor enclavei palestiniene devastate de atacurile Israelului, aliatul SUA.
Reuters a relatat vineri că o analiză internă a guvernului SUA nu a găsit dovezi ale unui furt sistematic practicat de Hamas din ajutoarele umanitare finanţate de SUA, ceea ce contrazice motivul invocat de Israel şi SUA pentru susţinerea unei operaţiuni armate private de ajutor umanitar.
Peste 20 de senatori democraţi americani au transmis duminică o scrisoare adresată administraţiei Trump, îndemnând-o să înceteze finanţarea Fundaţiei Umanitare pentru Gaza (GHF) şi să restabilească sprijinul pentru mecanismele existente de distribuire a ajutorului umanitar ale Naţiunilor Unite.
ONU estimează că forţele israeliene au ucis peste 1.000 de persoane care căutau să ajungă la alimente, majoritatea în apropierea punctelor de distribuţie militarizate ale GHF, noul grup privat de ajutor umanitar care a recurs la o firmă americană de logistică cu scop lucrativ condusă de un fost ofiţer CIA şi la veterani ai armatei americane.
Zeci de locuitori din Gaza au murit de malnutriţie în ultimele săptămâni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Acesta a raportat şase noi decese în ultimele 24 de ore din cauza malnutriţiei, aducând la 133 numărul total al deceselor cauzate de malnutriţie şi foame de la începutul războiului Israelului în Gaza, dintre care 87 sunt copii.
Fostul preşedinte democrat Barack Obama a declarat că ajutorul umanitar trebuie să ajungă la populaţia din Gaza. „Nu există nicio justificare pentru a împiedica accesul familiilor civile la hrană şi apă”, a scris Obama duminică pe X, adăugând că trebuie luate măsuri „pentru a preveni tragedia morţii unor oameni nevinovaţi din cauza foametei, care poate fi prevenită”.
Pe de altă parte, Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au părut vineri să renunţe la negocierile de încetare a focului cu Hamas, susţinând că organizaţia palestiniană nu doreşte un acord.
Netanyahu a declarat că Israelul analizează acum opţiuni „alternative” pentru a-şi atinge obiectivele de a-şi aduce acasă ostaticii şi de a pune capăt dominaţiei Hamas în Gaza, unde foametea se răspândeşte şi majoritatea populaţiei este fără adăpost, în urma devastării provocate de atacurile Israelului.
Trump a declarat că el crede că liderii Hamas vor fi acum „vânaţi”, spunând reporterilor: „Hamas nu a vrut cu adevărat să încheie un acord. Cred că vor să moară... Şi s-a ajuns la un punct în care va trebui să ducem treaba la capăt”.
TRUMP VREA CA SUA SĂ PRIMEASCĂ MULŢUMIRI ŞI RECUNOŞTINŢĂ
Duminică, Trump a declarat că Washingtonul va oferi mai mult ajutor umanitar pentru Gaza, dar că doreşte ca şi alte ţări să participe. El a spus că va discuta problema cu von der Leyen.
„Dăm mulţi bani, multă hrană, mult din toate”, a spus el. „Dacă nu am fi fost acolo, cred că oamenii ar fi murit de foame, sincer. Ar fi murit de foame, şi nu e ca şi cum ar mânca bine”, a comentat el.
Trump a spus că a vorbit cu Netanyahu, adăugând că au discutat şi despre Iran. De asemenea, a spus că el şi premierul britanic Keir Starmer vor discuta luni despre Israel.
Trump s-a plâns că Washingtonului nu i-au fost recunoscute meritele pentru ajutorul alimentar acordat anterior Gazei. „Nicio altă ţară nu a dat nimic”, a spus el, referindu-se în special la Europa. „Te face să te simţi un pic inconfortabil când faci asta şi, ştii, alte ţări nu dau nimic... Nimeni nu a dat nimic în afară de noi. Şi nimeni nu a spus: «Mulţumesc foarte mult. Ar fi frumos să primim măcar un mulţumesc»”, a comentat liderul american.
Ultimul val de violenţe din conflictul israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani, a izbucnit în octombrie 2023, când Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.
Ministerul Sănătăţii din Gaza afirmă că atacul militar ulterior al Israelului a ucis aproape 60.000 de palestinieni. De asemenea, acesta a provocat o criză alimentară, a strămutat întreaga populaţie din Gaza şi a determinat acuzaţii de genocid la Curtea Internaţională de Justiţie şi de crime de război la Curtea Penală Internaţională. Israelul neagă acuzaţiile.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.