Ankara şi Washingtonul au discutat luni despre înfiinţarea unei ”zone de securitate” în nordul Siriei, în urma unui nou episod tensionat pe tema sorţii miliţiilor kurde YPG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat duminică să ”devasteze Turcia din punct de vedere economic, dacă ea îi atacă pe kurzi”, în contextul în care Ankara ameninţă de mai multe săptămâni să declanşeze o nouă ofensivă contra Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o grupare armată kurdă considerată ”teroristă” de Ankara, dar susţinută de Washington în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).

Ankara a dat asigurări luni că nu este ”intimidată” de asemenea ameninţări şi a dat asigurări că va continua să lupte împotriva YPG.

Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat apoi la telefon, luni seara, şi au ”abordat ideea creării unei zone de securitate curăţate de terorism în nordul ţării”, a anunţat preşedinţua turcă într-un comunicat.

Preşedinţia turcă nu oferă alte detalii cu privire la acest subiect, însă Trump a evocat deja, într-un mesaj postat pe Twitter, duminică, înfiinţarea în Siria a unei ”zone de securitate” de 30 de kilometri.

Secretarul său de Stat Mike Pompeo a precizat luni, la finalul unei vizite în Arabia Saudită, că este vorba despre o zonă situată de-a lungul frontierei turce, menită să protejeze atât miliţiile kurde, cât şi Turcia.

”Noi vrem o frontieră sigură” şi ”fără violenţe” pentru ”toate părţile”, a declarat Pompeo.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a dat asigurări că Turcia nu este ”contra” unui asemenea proiect şi a amintit că Ankara a reclamat în mai multe rânduri, în ultimii ani, să se înfiinţeze o zonă de aproximativ 30 de kilometri lăţime, cu scopul de a proteja frontiera turcă cu Siria de poziţii aflate sub controlul YPG.

Însă această propunere a rămas, până acum literă moartă.

YPG sunt unul dintre principalele subiecte de discordie între Ankara şi Washington, doi aliaţi în cadrul NATO, ale căror relaţii s-au degradat sensibil din 2016.

Potrivit dării de seamă a Casei Albe, Trump a subliniat, în convorbirea la telefon cu Erdogan, ”importanţa pentru Statele Unite ca Turcia să nu-i maltrateze pe kurzi”.

”PROBLEME MINORE”

Anunţarea în decembrie a retragerii militare americane din Siria a fost salutată de Turcia, care nu-şi ascunde intenţia de a ”elimina” YPG, cu scopul de a împiedica crearea, la uşa sa, a embrionului unui stat kurd susceptibil să relanseze veleitărţi separatiste kurde în Turcia.

Însă Ankara a reacţionat dur, ulterior, în urma unor declaraţii ale unor oficiali americani potrivit cărora Statele Unite intenţionează să lege retragerea militarilor americani de securitatea combatanţilor kurzi.

O vizită,săptămâna trecută, în capitala turcă, a consilierului american pe probleme de securitate naţională John Bolton nu a permis o depăşire a dezacordurilor, ci a dat naştere, din contră, unei noi înfruntări între cele două ţări.

Perspectiva impunerii unor noi sancţiuni economice Turciei a condus la o depreciere a lirei turce, de 1,5% din valoarea acesteia faţă de dolar, faţă de nivelul de vineri seara, după care lira s-a redresat, la sfârşitul zilei.

Asemenea sancţiuni impuse de Statele Unite Ankarei în vară, din cauza încarcerării pastorului american Andrew Brunson au condus la o depreciere importantă a monedei turce. Eliberea acestuia în octombrie a permis, apoi, lirei turce să se redreseze.

Însă, potrivit comunicatului preşedinţiei turce, Erdogan şi Trump au convenit luni să consolideze relaţiile economice ale ţărilor lor.

Turcia - unul dintre principalii actori în Siria - pare să-şi concentreze eforturile în prezent asupra unei eventuale ofensive contra forţelor kurde, însă ea este totodată implicată la Idleb - ultimul bastion, în nord-estul acestei ţări, unde a mijlocit, împreună cu Moscova, în septembrie, un acord cu privire la un armistiţiu ce a permis evitarea lansaării unui atac de către regimul de la Damasc.

În pofida acestui acord, jihadiştii din cadrul Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi-au extins controlul asupra înregii provincii, în urma unui atac contra unor facţiuni rebele susţinute de Ankara.

”Dacă Idlebul este un cuib de terorişti, responsabilii nu sunt sirienii care locuiesc în regiunea Turciei, ci regimul şi ţările care îl susţin”, a declarat Cavusoglu.

Acordul cu privire la Idleb ”a fost aplicat cu succes. Echipele noastre lucrează împreună să rezolve problemele minire”, a adăugat el.

Liderul HTS, Abu Mohamad al-Julani, a anunţat luni că susţine ideea unei ofensive militare turce contra YPG, potrivit unui interviu publicat de "Amjad", o publicaţie afiliată HTS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.