Donald Trump a obţinut o victorie în alegerile primare republicane din statul New York, iar Hillary Clinton în cele democrate, potrivit unor proiecţii ale presei americane, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele nu erau încă definitive, însă se pare că Trump îşi consolidează avansul faţă de rivalii săi Ted Cruz şi John Kasich.

De asemenea, democrata Hillary Clinton, o fostă senatoare a statului New York, este pe cale să obţină o victorie răsunătoare împotriva lui Bernie Sanders, care s-a născut în Brooklyn.

Aceste victorii îi aduc, atât pe Clinton, cât şi pe Trump, mai aproape de obţinerea nominalizărilor partidelor lor în alegerile prezidenţiale.

La numărarea a 60% din voturi, Trump conducea cu peste 60%, iar Clinton a obţinut aproape 58% din voturile exprimate.

Victoria lui Trump în statul său natal a fost anunţată de presă cu câteva secunde înainte de închiderea urnelor, marţi, la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României).

"Trebuie să le spun oamenilor care mă cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, că, atunci când ne dau un asemenea vot, este incredibil", a declarat Trump într-un discurs pe care l-a susţinut la Trump Tower în cartierul Manhattan.

El a spus că va obţine mai mulţi delegaţi decât "a proiectat oricine chiar şi în cea mai sălbatică imaginaţie".

Marea întrebare este dacă miliardarul va obţine toţi cei 95 de delegaţi din New York.

Acest lucru ar reduce şansele adversarilor săi de a-i contesta nominalizarea la convenţia republicană din iulie.

"Newyorkezi, m-aţi susţinut întotdeauna, iar eu am încercat întotdeauna să vă susţin pe voi", a declatrat Hillary Clinton în discursul prin care şi-a revendicat victoria.

"Astăzi (marţi), am făcut-o din nou, iar eu vă sunt profund recunoscătoare", a continuat ea.

Campania în acest stat a fost aprigă, iar fiecare dintre candidaţi s-a folosit de legăturile pe plan local pentru a atrage alegătorii.

Campania democrată a devenit tot mai negativă, în contextul în care Clinton şi Sanders şi-au contestat capacităţile de a ocupa fotoliul de la Casa Albă .

Însă, în urma ultimelor rezultate în cursa pentru obţinerea nominalizării democrate, Clinton a subliniat că "ne unesc mai multe lucruri decât ne despart".

Favoriţii ambelor partide au votat marţi la New York.

Trump a votat marţi dimineaţa la Sinagoga Centrală din Manhattan, iar Hillary, împreună cu fostul preşedinte american Bill Clinton, soţul ei, în apropiere de locuinţa lor din Chappaqua, în nordul statului.

Ei sunt ultimii candidaţi care au votat în alegerile primare.

Sanders a votat în Vermont, în martie, iar Cruz şi Kasich în Texas şi Ohio.

Votul în New York a fost marcat de numeroase plângeri cu privire la unele nereguli, inclusiv lipsa de pe listele electorale din oraşul New York a peste 125.000 de nume de alegători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.