Preşedintele american Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden se acuză reciproc de faptul că sunt vinovaţi de valul de violenţe din Statele Unite, în urma unor violenţe la manifestaţii antirasiste şi morţii unui bărbat în acest weekend la Portland, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Securitatea a devenit una dintre axele campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, iar Donald Trump pozează în apărătorul ”legii şi ordinii”, în timp ce adversarul său îi reporşează că alimentează tensiunile.

Preşedintele american ”încurajează în mod imprudent violenţa”, l-a acuzat întrun comunicat, duminică, Joe Biden.

”El poate crede că dacă scrie tweeturi despre lege şi ordine îl face puternic - însă incapacitatea sa de a-şi îndemna susţinătorii să înceteze să caute conflictul arată cât de slab este”, îl atacă Biden.

Echipa de campanie a candidatului democrat a anunţat că acesta susţine luni un discurs în care va răspunde la ceea ce prezintă drept o problemă în alegerile din noiembrie, şi anume ”eşti în securitate în America lui Donald Trump?”.

Atacul armat, sâmbătă, în timpul unei adunări a unor simpatizanţi ai luiTrump la Portland, în Oregon (nord-vest), a avut loc după o săptămână de manifestaţii în toată ţara, după ce un afroamerican, Jacob Blake, a fost grav rănit de către un poliţist alb, care l-a împuşcat în spate la Kenosha, în Wisconsin.

”INCOMPETENT CA JOE BIDEN ADORMITUL”

Donald Trump a reacţionat duminică prin zeci de tweeturi şi re-tweeturi, criticând acţiunea primarului democrat al Portlandului, Ted Wheeler, şi refuzul acestuia de a chema Garda Naţională.

Preşedintele american a denunţat, mai larg, ceea ce consideră un laxism al oraşelor administrate de către democraţi în faţa delincvenţei şi violenţei, în contextul în care poliţia este o responsabilitate locală în Statele Unite.

”Wheeler este incompetent, la fel ca Joe Biden adormitul”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.

”Nu asta vrea măreaţa noastră ţară. Ei vor siguranţă şi securitate şi nu vor să ne desfiinţăm poliţia!”, subliniază el.

”Garda noastră Naţională ar putea rezolva aceste probleme în mai puţin de o oră”, a apreciat Trump.

La Portland, ”ei continuă să refuze orice formă de ajutor de la Guvern pentru a opri actele de violenţă care se desfăşoară de aproape 90 de zile”, a subliniat la ABC secretarul american însărcinat cu Securitatea Internă Chad Wolf.

Primarul democrat al Portlandului l-a acuzat pe Donald Trump, duminică, de faptul că-i atacă pe primarii democraţi, după ce a criticat timp de patru ani presa şi imigranţii.

”Întrebaţi-vă serios, domnule preşedinte, de ce este pentru prima oară de decenii când America se confruntă cu acest nivel de violenţă?”, a declarat Wheeler într-o conferinţă de presă.

”Dumneavoastră sunteţi cel care aţi creat ura şi disensiunea”, l-a acuzat el.

Aproximativ 100 de manifestanţi antirasişti s-au adunat duminică seara în faţa unui sediu al poliţiei, în centrul Portlandului, agitând pancarte şi aruncând uneori cu proiectile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.